Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Петър Чолаков: Лидерите на ПП-ДБ губят от разговорите с ГЕРБ (ВИДЕО)

24 април 2023, 19:30 часа • 11957 прочитания

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" са големите губещи от разговорите на коалицията с ГЕРБ. Това мнение изрази пред Студио Actualno доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН.

"Тук става по-скоро дума за принципи, за това че на избирателите им няма да се хареса да са в коалиция заедно. Но дори това, че са седнали на една маса с ГЕРБ, които за една голяма част от българите олицетворява корупцията, е притеснително за избирателите, но и за лидерите на тези формации", каза той.

По думите му на следващите избори ще стане ясно дали разговорите между двете формации ще има електорални последствия. "Но ако има някой, който губи от разговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ - това са лидерите на новата коалиция и техните функционери", категоричен е той.

"Никой не може да каже какво ще излезе от лидерската среща. И от едната и от другата страна сигналите са противоречиви. Първоначално имаше възможност за разчупване на ледовете, през уикенда имаше втърдяване на тона. Не се ангажирам с категорични прогнози", добави Чолаков преди утрешната среща между лидерите на ПП-ДБ с Бойко Борисов.

"Да не бързаме да казваме, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се взели", призова той.

Според него новата коалиция има по-силни позиции при разговорите, защото ГЕРБ имат по-голям интерес да получат подкрепа. "Дори Борисов го каза, че това е желаната от него опция. Така че ПП-ДБ са тези, които ще поставят условия и чак след като бъдат изпълнени те - може да се стигне до правителство", анализира доцентът.

Според него няма никаква пречка когато се стигне до втория мандат, всеки в 49-ото Народно събрание да гласува в подкрепа на правителство, дори  "Възраждане". "Въпросът е да има определени договорки, това винаги е част от играта", каза той.

Какви са неговите прогнози за това ще има ли редовен кабинет - вижте в пълния разговор:

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес