Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Киселова каза кога трябва да се обяви процедура за нов главен прокурор (ВИДЕО)

20 юни 2023, 14:30 часа • 10858 прочитания

"Братя и сестри българи" - така започна изявлението на Иван Гешев, в което той обяви, че е подал оставка като главен прокурор и даде своята заявка за влизане в политиката. Остава обаче въпросът - на кого ни оставя главният прокурор? Да има ли изобщо главен прокурор?

В Студио Actualno e доц. д-р Наталия Киселова- преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в катедра "Конституционноправни науки", Юридически факултет. Експерт по конституционно право и права на човека.

Да има ли главен прокурор?

От "Правосъдие за всеки" твърдят че няма нужда от фигурата на главния прокурор. Според Надежда Йорданова, бивш правосъден министър, това ще внесе хос.

"Въпросът дали да има главен прокурор е различен от въпроса кой да бъде и когато е поставен така, да се отстранява съществуващ орган, защото не може да се намери подходящ, ми се струва доста авантюристично", заяви доц. Киселова.

Oще: Адвокат Величков: Длъжността главен прокурор е вредна

"В момента сме в заплетена ситуация, има празноти в закона, от друга страна това дава възможност да се разкрият отношения, които са били скрити от нас. В единия лагер на прокуратура в рамките на ВСС видяхме, че има пропуквания и всъщност не можем да кажем каква е причината. През повода за т.нар. атентат настъпи разрив и този разрив доведе до сравнително бърза процедура, при която г-н Гешев беше отстранен. Това води до няколко въпроса: Дали главният прокурор да продължи да съществува в сегашния си, не само конституционен, но и законов вид, и ако му се ограничават правата - до къде да бъдат ограничени", коментира още тя.

По думите ѝ в момента сме свидетели само на думи, но не и на същинско привличане на отговорност.

Каква би била алтернативата и как е в другите страни?

"В държавите, в които има президентско управление, най-типичният пример е САЩ, когато се каже съдебна власт се разбират само съдилищата. Всички други органи ги няма", обясни експертът по конституционно право.

Тя обясни, че именно това е фундаменталната разлика между англосаксонския и континенталния модел на разкриване на престъпления - кой събира доказателства за законност и невинност: "Нашият модел е този, при който този орган, който защитава държавния интерес се е структурирал като единен орган, на който върхът е главния прокурор. Ако премахнем този орган във всеки район ще има един прокуро, който да ръководи тези служители".

Киселова е категорична, че трябва да се прегледат правомощията на прокуратурата, не само на главния прокурор на ниво закон:

"Законът за съдебната власт е крачка, която трябва да бъде направена. През всеки един прокурор може да действа главния, тъй като той упражнява надзор над тях", смята тя.

Борислав Сарафов

Според Киселова вината за спънките в съдебната система не са единствено на главния прокурор в лицето на Гешев:

"Той беше подбран измежду другите заместници заради най-дълъг опит. Той е и директор на Националната следствена служба. Голяма част от неспособността на обвинението да докаже твърдени престъпления се дължи именно на разследването. Тук вината не е само на главния прокурор". 

Oще: "Срамно решение": Съюзът на съдиите също не иска Борислав Сарафов за главен прокурор

"Спорен беше начинът, по който беше избран, в рамките на минути, без да се осъзнае, че Гешев вече не е главен прокурор имаше сериозно прегрупиране. Твърдението, че той е временно избран, може да се окаже много дълъг период. Поради тази причина кои ще бъдат заместниците на Сарафов също е ключов въпрос", смята доц. Киселова.

"Според мен трябва в 7 дневен срок да се открие процедура за избор на нов главен прокурор. В петък трябва най-късно да има предложения и излагане на концепции... Много са гласовете, които казват, че трябва да не се избира веднага прокурор, а да се смени ВСС. Избирането на нов Висш съдебен съвет обаче е обвързано с промени в Конституцията, промяна на Закона за съдебната власт или изцяло нови закони. Това означава забавяне във времето от поне няколко месеца и годинуване на г-н Сарафов", каза още тя.

Цялото интервю с доц. Киселова вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес