Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Детска болница до 48 месеца - поемам ангажимент": Директорът на отговорната компания пред Actualno (ВИДЕО)

11 юли 2024, 19:30 часа • 3525 прочитания

Националната детска болница трябва да бъде изградена в рамките на 4 години. "Аз поемам ангажимента пред вас това да се случи за 48 месеца", обяви в Студио Actualno д-р Влатко Глигоров – директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ (ЗИКДБ ЕАД).

Още: Държавната компания за новата детска болница трупа загуби, а болница няма

"От гледна точка на доброто менажиране на целия процес, трябва да имаме времева рамка, която да се стараем да постигнем. Това е максимално минималният срок, за който можем да реализираме проекта. Може да има много непредвидени неща, но това е някаква дата, на която очакваме реализация на целия процес", каза той, посочвайки крайната цел - месец август 2028 г. "Всички тези процедури ние сме ги сметнали като най-лошия вариант – калкулирали сме и обжалване пред КЗК, и обжалване пред ВАС", уточни д-р Глигоров.

Още: "Търговска лига" даде задна за педиатрията, но и обжалва отказа да се строи нова болница в София

Докъде е болницата в момента?

Той обясни, че съгласно решения на Министерски съвет и на парламента се действа по ускорено развитие. Започна разрушаване и разчистване на терена, на който ще бъде направена първата копка. "Напредваме много добре – с един месец по-напред спрямо предварително зададените планове", посочи директорът на компанията. Разказа, че и преди е имало график, но той е бил много дълъг и сега е съкратен. "Линеарният график е с 9 месеца по-къс от предишния. Но трябва да се отбележи, че ние предварително започнахме със 7 месеца закъснение, защото имаше сезиране на КЗК, на ВАС. Тръгнахме на минус 7 и въпреки това успяхме. Дадохме заявка, че болницата ще бъде готова 9 месеца по-рано от предвиденото", каза д-р Глигоров.

Още: Няма да има забавяне на изграждането на детската болница, увери здравният министър

Следващи стъпки

Той чака три доклада от консултанти, наети по договора с Европейската инвестиционна банка. "И един финален доклад, който трябва да е готов най-късно до 15 януари 2025 г., с който трябва да е ясно как точно ще изглежда болницата, колко отделения ще има, как ще са разпределени, какви ще са връзките между тях. Може би ще имаме и 3D модел. От тези задания, които ще ни даде консултантът, зависи всичко оттук нататък – обяваването на обществените поръчки, проектирането и изграждането на тази болница", обясни директорът на ЗИКДБ ЕАД.

Още: "Науми ли си нещо държавата, никой не може да застане срещу нея": Ще я бъде ли този път детската болница?

Целта е в един комплекс да се предлагат всички грижи за едно дете, а не родителите да се разхождат от болница на болница и от отделение на отделение.

Още: "Не сме им уронили престижа": Шефът на ДАНС обясни защо са разпитвали активисти за детската болница

Гледайте във видеото: как помага Министерството на здравеопазването; имаме ли достатъчно специалисти, оборудване и деца, които да се лекуват в държавната болница; какви са потенциалните пречки пред реализирането на проекта?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес