Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десислава Лазарова, ВИП Секюрити: В сектор услуги най-важни са качеството, името на компанията и доверието на клиентитие

27 декември 2016, 10:10 часа • 60000 прочитания

Десислава Лазарова e мениджър Маркетинг и реклама във ВИП Секюрити.

Завършва бакалавърската си степен по Публична администрация в Софийски университет. Учи за кратко Международна сигурност в юридическия факултет на СУ, след което открива себе си в Маркетинга и рекламата. Десислава е магистър по Финансов мениджмънт и маркетинг и се фокусира в маркетинга на сектор услуги, в който работи вече осем години. Преди това е развивала маркетингови стратегии за висше учебно заведение. В свободното си време се зарежда от работата с деца и консултира startup компании про боно.

Срещаме се с нея, за да поговорим за избора на специфичен сектор на работа и кое е важно за една компания, която предлага услуги.

Защо избрахте да работите в компания за сигурност?

Това е един много интересен сектор с различен подход и поглед върху маркетинга и рекламата. Предлага невероятни възможности за развитие и предизвикателства както в сферата на проучванията и стратегическото планиране, така и чисто в творчески аспект. За моя голяма радост и като човек, и като професионалист, работя в компания, която се развива изключително динамично и се ръководи с визия и актуално отношение към света и случващото се в него. ВИП Секюрити е компания, за която се работи с удоволствие. Професионалната среда, уменията и качествата на колегите ми, свободата на работа и подкрепата, която ВИП Секюрити осигурява за кариерно развитие, за мен няма аналог сред компаниите с българска собственост.

Какви са предизвикателствата при комуникирането на една компания за сигурност?

В сектор услуги винаги съм намирала своето предизвикателство. Това да запознаеш аудиторията с концепцията на предлаганата услуга, да комуникираш нейната стойност и да убедиш клиента, че трябва да се довери именно на теб, без да може да опита или да пипне, това което продаваш, е изключително интересен процес. Предизвикателство е да комуникираш идея, която клиентите да приемат като необходима част от потребителската си кошница, да се обвържат дългосрочно с нея и всеки месец да отделят бюджет, за да я използват.

В сектор услуги ти не тръгваш с продукта към клиента, а с името си и с качеството на услугата, която предлагаш. Реализирането на продажбите не са въпрос на вкус, както е при стоките, а е въпрос на имидж и доверие, което си изградил към бранда. В моя случай съм щастлива, защото зад гърба ми стои марка, която има много силно име, изградено с перфектна работа през всички години на съществуването си и според последните ни проучвания – отлична репутация.

Как изглежда пазарът на охранителни услуги в България от гледна точка на маркетолога?

Компаниите, които предлагат охранителни услуги в България са много. Пазарът е наситен, което го прави изключително интересен за нас, като професионалисти. Конкуренцията е голяма както на локално, така и на национално ниво, което работи много добре за еволюцията му. Мотивира всички ни да даваме максимума от себе си, за да изпъкнем. Аз лично винаги се радвам на добрите рекламни кампании на колегите, те само вдъхновяват още по-добри идеи. Това се усеща и от потребителите. Всички ние сме консуматори на услуги и при липса на опит с някой бранд, търсим препоръки от хора, на които имаме доверие. Заради това при нас е жизненоважно да успеем да превърнем своите клиенти в защитници и посланици на марката.

Какво е мястото на онлайн рекламата в сектора на сигурността?

Основно. Всеки бизнес би се развивал трудно, ако интернет комуникацията не е част от стратегията му. Ако се пренебрегне неговата важност, със сигурност това ще доведе до застой или финансови загуби. Именно това наложи при нас реализирането на нови инструменти и продукти за дигиталния потребител - нов сайт, нов подход към социалните мрежи, изцяло нов маниер на работа онлайн. Класическият подход, при който търсенето определя предлагането, е само принцип от който изхождаме, но онлайн пазарът е едно безкрайно надбягване с тенденциите. Само докато говорим с Вас, някои от нещата в пространството изчерпват своята актуалност и трябва веднага да бъдат заменени. Така работим във ВИП Секюрити – с ръка на пулса на световните тенденции, но съобразявайки се с възприемчивостта на пазара.

В бизнес, за който имиджът е от първостепенно значение за директните продажби, как се справяте с негативите?

Най-важното за всеки бизнес безспорно е имиджът. При нас доброто име на компанията е от критично значение, тъй като продаваме спокойствие и сигурност. За себе си успях да открия паралел с маркетинга на образованието, с който се занимавах години наред. И двете сфери се фокусират върху най-ценното – инвестицията в самите нас и нашите семейства. Освен това сигурността е сектор, в който има много висок риск. Затова често има кризисни ситуации. Всеки ден с колегите от PR екипа ставаме и лягаме с криминалната хроника. Ние нямаме работно време. Тази гъвкавост и навременни реакции ни помагат да се справяме с негативите. Винаги обаче може да се намират критици. Колкото хора, толкова и мнения.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес