Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Датският посланик у нас коментира социалния цирк в България (ВИДЕО)

15 юли 2021, 14:00 часа • 11721 прочитания

Преди 4 години двама ентусиасти Гео Калев и Галина Ройбек въвеждат понятието "социален цирк" в България. Започват съвместна работа с посланика на кралство Дания у нас Сьорен Якобсен с една обща цел и мечта - да създадат център за социален цирк и да променят нагласата на обществото, че циркът не е единствено дресура на животни и демонстрация на умения под купола, а нещо много повече.

Днес, когато 4-годишният мандат на посланика приключва и той се връща обратно в Дания, правим равносметката на постигнатото. Мини Арт Центърът вече е факт, а циркът постепенно започва да се изучава и в училище. Всяка седмица Гео и Галя тренират много деца и не спират да се развиват. Учениците са щастливи, учат се да жонглират, да карат юнисайкъл и вярват, че ще успеят не само в залата, но и в живота.

Създателите са категорични, че независимо от пола, възрастта или етническата принадлежност, социалният цирк учи хората на толерантност към различните, защото успехът изисква да се познаваме, да си помагаме и заедно да преодоляваме трудностите.

Гео и Галина продължават да дават знания и надежда на все повече хора, които се развиват, не само в цирковите дисциплини, но и изобщо като личности. А на 24, 25 и 26 юли ще представят 11-ото издание на Мини Арт Фест - най-големият фестивал за съвременен цирк в България, чийто фокус тази година са климатичните промени.

Ето как посланикът на кралство Дания Сьорен Якобсен коментира мандата си и дейността на социалния цирк у нас.

- Какво представлява социалният цирк и кои са неговите предимства? Има ли нужда от такава дейност в България?

Идеята на социалния цирк е да подкрепи и да даде възможност за развитие на хората от рисковите групи – деца със специални потребности и възрастни, които се нуждаят от насоки или вдъхновение.

В България младежките дейности са оскъдни за хора, изправени пред социални предизвикателства. Затова ние приветстваме инициативи като социалния цирк, който е място за радост и творчество за онези, които се нуждаят от свободно пространство и побутване в правилната посока.

- Кой осигурява социалната циркова практика в България?

Фондация „Мини Арт“ е активна в България от 2017. Тази година те откриха Мини Арт Център в Орландовци, правейки цирка достъпен за всички, което е една много важна стъпка за инициативата.

Като патрон на проекта, аз съм много горд от партньорството с основателите на фондацията Галина и Гео. Те са много отдадени и амбициозни хора, стремящи се да постигнат положително въздействие чрез създаване на подходяща среда.

Когато пристигнах в България преди четири години, Фондация „Мини Арт“ моментално ми направи впечатление и видях, че имат голям потенциал за развитие на техните дейности. Развитието на организацията силно ме впечатли и смятам, че ги очаква светло бъдеще.

Считам, че тази инициатива е една от най-ползотворните датско-български колаборации по време на мандата ми тук.

- Имало ли е културен обмен между Дания и България, когато говорим за социална циркова практика?

Знам, че фондацията си партнира със „Cirkus Tværs“ в Дания, която е подобна организация със седалище в град Орхус. Чудесно е да наблюдаваме как тези инициативи си сътрудничат чрез споделяне на знания и опит, за да помогнат на градските райони с повишен риск от социална маргинализация да се развиват, срещайки хората лице в лице.

Тъй като Галина е израснала в Дания, тя има естествена връзка с нашата страна и мисля, че представя датските ценности по най-добрия възможен начин с възхитителна непринуденост, хумор и воля за преодоляване на социалното неравенство.

Мисля, че е важно да развиваме тези връзки между Дания и България. Нашето посолство в София ще продължи да подкрепя улесняването на такива отношения.

- На какво се дължи фактът, че социалният цирк е толкова добре развит в Дания? Кои са основните ползи за обществото?

Датският „Cirkus Tværs“ съществува още от 1986 година. В него всеки е добре дошъл да изпробва своите умения в жонглирането, акробатиката или други дейности. Те и други циркови асоциации в Дания имат способността да събират хора от смесен произход и да правят срещите им по-приятни и забавни.

Целта не е непременно да се създадат професионални циркови артисти. А по-скоро да се изгради увереност, използвайки циркът като инструмент в педагогическата и социалната работа.

- Смятате ли, че социалният цирк може да помогне за решаването на някои от обществените проблеми и предизвикателства в България?

Ценната работа на „Мини Арт“ може да помогне за укрепването на местните общности, като обедини хората там, където са. Когато изградите силна воля и вяра в себе си, вече няма ограничения за това, което можете да постигнете. В по-широк смисъл, съм убеден, че социалният цирк ще бъде от полза за българското общество заради фокуса върху личностното развитие.

- Как виждате социалните циркови изкуства и практики в България след още 4 години?

Фондация „Мини Арт“ е чудесен пример за упорита работа и ангажираност. Възхищавам се на способността им да създават и привличат внимание към една добра кауза. Убеден съм, че социалният цирк ще бъде в още по-силна позиция след още четири години.

Автор: Габриела Андреева

Габриела Андреева
Габриела Андреева Отговорен редактор
Новините днес