Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюджет 2023 се прави до местните избори: Пламен Иванов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

05 юли 2023, 17:00 часа • 5541 прочитания

Бюджет 2023 се прави до местните избори, той е изключително популистки. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” макроикономистът д-р Пламен Иванов:

„Балансът между приходи и разходи в бюджет 2023 ще се осъществи трудно, но не и невъзможно. Не може да стане за шест месеца, това трябва да е ясно на всички. Не може да се диференцира един бизнес за сметка на друг. Не може да се облага, по едно време тази свръхпечалба, която също се изтърка, беше абсолютно безумие. Не можеш да отдържиш и 100% на фона на това. В същото време запазваш увеличение на социални разходи без да увеличаваш приходната част. Т.е. в момента шестмесечният бюджет, който се сглобява някак си и се вкарва за гласуване, е буквално така, че да минат местните избори. Защото мен все още ме притеснява чисто политическото говорене и политическото правене на бюджет. Т.е. той се прави до местните избори. И след като например риск е, ако „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ (ПП-ДБ) получат добър резултат на местните избори, те могат да тръгнат да свалят тяхното си правителство и да отидат на предсрочни избори след местните.

ОЩЕ: Няма бюджет - може ли да спрат разплащанията на пенсии и заплати?

И тези решения за невръщане на ДДС, за продължаване на социалните плащания, за увеличаване на заплатите на държавни служители по простата причина, че били закъснели или по някоя друга причина, това нещо дава отражение чисто политически и силно популистки. Не е разумно икономически дългосрочно.

Вдигането на данъци е тема табу. Когато има нещо хубаво, е добре да се казва. Нито в 2023-а, нито в 2024-а се планира вдигането на данъци, което е добре за държавата. Защото този бизнес, откъдето трябва да дойде предприемачеството, откъдето трябва да дойдат инвестиции, повишаване на жизнения стандарт и на заплатите, не идва през вдигането на данъците. Защото вдигайки данъците, ние ще съберем в бюджета някакви пари, но те отиват за държавни служители и държавна администрация.“

Трябва да се завиши събираемостта от НАП и „Митници“ и от Сметната палата, смята икономистът. Според него докарването на 3% дефицит в бюджета ще бъде „някаква стъкмистика, вместо статистика“, а бюджетът, който се прави за 2023 г. е изключително популистки.

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес