Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Борисов с обяснение за скандала АМ "Хемус" пред Actualno.com

11 декември 2021, 16:05 часа • 60458 прочитания

Не съжалявам за in house възлагането на поръчките. Това е законна процедура и единственият начин да се строи бързо, заяви лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов в отговор на въпрос, поставен от Actualno.com относно АМ "Хемус".

И към днешна дата той е категоричен, че правилно е било номинирането на Цецка Цачева за кандидат-президент преди пет години и подкрепата на Мая Манолова – за омбудсман. Посочи, че аплодира структурите на МВР и "Борба с организираната престъпност", ако са "заковали" хората, които са вършили измамите покрай АМ "Хемус“. Ето в подробности как той отговори и на останалите въпроси, които успяхме да му зададем по време на пресконференцията в Пампорово днес (11 декември).   

Г-Н Борисов, за тези неща, които се говорят за АМ "Хемус", допускате ли че нещо се е правило зад гърба ви и сега се връща на вас?

Нищо не ни се връща. Ние сме писали в договорите, че всичко, което са получили като финансиране, е обезпечено с банкова гаранция на фирмата. Ако някоя фирма е направила подобно нещо, да върне парите. Тя е обезпечена и това си е нейна вина. Кое да ни се върне - че сме строили толкова много!? Не зад гърба ми. Ние сме обезпечили договорите и ако някой прави измама, парите да се върнат в държавата. Не зад гърба ми, тук имаме институции. Това сме правили и това се прави навсякъде в света. Уважаемата г-жа Кьовеши какво каза онзи ден "Далеч в Източна Европа не са повече корумпираните и корупцията е по-голяма. Навсякъде е така", каза тя. И ние трябва всички да се борим срещу това. Браво на БОП и МВР, ако са заковали тези, ако са направили така. Само мога да ги аплодирам. Ние в договора сме казали, че ако някой прави така, държавата веднага да отиде и да си прибере това, което е дала.

Ако сега може да се върнете назад, бихте ли променили частта в закона за in house възлагането? Съжалявате ли, че по този начин възлагахте тези договори?

Не. Това си е законна процедура и единственият начин да се строи бързо. Аз и партията сега много внимателно ще следим. Те казаха, че ще строят по шест магистрали на година. Аз мога да се обзаложа с вас на каквото желаете, че те за една година не могат да пуснат половин процедура. Отчуждителни процедури не могат да минат, конкурси не могат да пуснат, те се обжалват с години. Без in house минават две години, за да тръгне да се строи. Те обещават не една, не две - шест на година. Слушах внимателно. Събев, мисля, се казваше на транспорта - нямало да прави "Тракия" и "Хемус:. Други щял да прави. След това чух, че щял да прави магистрала от Констанца до Истанбул, да облагодетелстват другите държави. А Севера и Северозапада в България ще живеят ли, ще има ли туризъм и бизнес там!? Пожелавам им истински успех. Има една хубава българска поговорка: "Не пожелавай жената на ближния, щото може да стане твоя". Те пожелаха цялата власт. По наше време, когато управлявахме, имахме силна опозиция в президентство и силни опозиционни партии в парламента. Сега няма нищо. Всичко е Радев. Седем министри има той плюс неговите производни. Жалко за тези, които изнесоха протестите, не ги забелязвам много към този момент. А те ги докараха на власт.

В този смисъл съжалявате ли, че преди време подкрепихте Мая Манолова за омбудсман с идеята да има разделение на властите, тръгнахте с кандидат за президент Цецка Цачева и Радев тогава ви победи?

Това са две различни теми.

Отстрани всички останаха с впечатление, че искате да загубите изборите с Цецка Цачева, така ли е?

Г-жа Цачева е много добър юрист, много спокоен, мирен човек. За президентската институция трябва такъв уравновесен човек - еднакво отдалечен от всички и да пази баланса между партиите, образно казано. Дали го прави или не - това ни е било мисленето тогава. Тогава ГЕРБ беше толкова силен, че да вземе и президентската власт, щеше да стане същото, каквото сега. В този смисъл на думата това беше правилно решение. Правилно беше и Мая Манолова да стане омбудсман. Какво значи да сложиш омбудсман от своята партия, защото по партийна линия ще го тормозиш да речем? Използвам такива думи. И тя като омбудсман се справи перфектно. Аз не съжалявам за това действие на партията. Ако Радев можеше да разчете правилно това, което народът каза - той не каза "Без ГЕРБ". В три избора ни нареди първи, веднъж наравно и веднъж под 3% разлика. Това не е партия за изчегъртване, а партия за опозиция, щом има някой с малко повече от нас. И заслужава уважение заради избирателите си. Народът не каза: "Махнете ГЕРБ", а каза: "Нека стоят в опозиция". Не каза и: "Вземете цялата власт, защото не ви отива. Това е диктатура".

Една процедура, която смятат да премахнат от Закона за обществените поръчки - е инженерингът (проектиране, строителство и авторски надзор на избрания изпълнител – б.р.), какво е мнението ви за това?

Да премахнат каквото искат. Аз съм се водел от принципа и политиката на ГЕРБ е била да има магистрала "Хемус", сиреч градовете Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна да бъдат свързани със столицата. Вертикалната магистрала Велико Търново - Русе, за да имаме излаз на Дунав, тунела под Шипка и обхода - да имаш връзка с Тракия и Марица. Струма и Ботевград, Мездра, Враца, Монтана, Видин - да вържеш топлото пристанище на Солун с Дунав мост 2. Това сме правили. И понеже България за съжаление е с 45 г. назад Тодор Живков е направил магистрала само до Правец, бързахме и бързаме да ги направим, защото това е жизнено важно за бизнеса, икономиката, индустрията, туризма. Да премахнат каквото искат, но и там живеят хора. Те са в потрес, че ги лишават от бъдеще, от поминък. Да махнат каквото искат и ще сравняваме - при нас и при тях. Какво по хубаво от конкуренцията. Ако са по-добри, аплодираме.

Иначе по-рано днес, 11 декември, в парламента, малко след представянето на правителството на "Продължаваме промяната", Бойко Рашков заяви, че разследването на случая с АМ "Хемус" продължава и това може да доведе до "промени в състава на някои от парламентарните групи", явно намеквайки за наказателно преследване.

БОРИСОВ: НЯМА ДА ПОДКРЕПИМ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЩЕ ИМА КАТАСТРОФА

Интервю на Анита Чолакова

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес