Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ: Държавата е неспособна! Ами ако автобусът беше пълен с взрив? (ВИДЕО)

25 август 2022, 17:07 часа • 27332 прочитания

Новината на деня: Двама полицаи загинаха в преследване при опит да спрат автобус пълен с мигранти. Това е станало около 5 часа тази сутрин в Бургас.

Загиналите полицаи се включат в преследването на автобуса с мигранти, след като автобуса не се е подчинил на два опита за спиране от постове на "Гранична полиция".

"Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство". Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Actualno.com изказва съболезнования на роднините и близки на загиналите полицаи. В Студио Actualno говорим с Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, бивш шеф на КАТ.

Гранична полиция не може да спре един автобус повече от 50 километра, защо?

Съболезнования изказвам на близките и роднините и се връщам малко по-назад във вашето изречение, че “българската държава ще отговори подобаващо”, казал министърът. Българската държава е неспособна да отговори по никакъв начин на предизвикателствата, които ѝ се отправят от системните нарушители, от наркоразпространителите, каналджиите и всичко останало. Тези полицаи, които загинаха днес, те са жертва на политическата корупция в МВР, защото ние похарчихме стотици милиони, за да изградим една ограда и нито една стотинка, за да обучим и оборудваме полицаите. Този автобус се е движил 50-70 км от границата до Бургас. Не е спирал на няколко пункта на гранична полиция. Уведомени са всички сили, че такъв автобус не се подчинява. Полицията е вдигната на крак. Десетки полицаи участват в цялото това нещо. Представяте ли си, че в нито един автомобил в багажника му няма ролка с шипове, която да бъде пусната и автобуса да бъде спрян. Ами ако този автобус беше пълен с терористи и беше пълен със взрив и можеше да се взриви в някой квартал на Бургас? Вие представяте ли си до къде са деградирали нашите служби за сигурност? Разпадът им е до такава степен, че те не съществуват.

Какви са процедурите при неподчинение при вдигната стоп палка?

Аз съм получил обучение в МВР 1995 г. Първото нещо, което се обучава полицаят е как да запази собствения си живот, защото ако не можеш да запазиш своя живот - как ще запазиш живота на другите? Когато има неподчинение си длъжен да пазиш не само себе си, а и този, който не се подчинява. Т.е. не трябва за това, че някой не е спрял на стоп палка да го убиваме! Ние трябва да приложим съответните тактически, заградителни мероприятия, но за да правим всичко това трябва да бъдем обучени. Не само индивидуално, а да можем да работим в екип. Координацията служби в МВР е унищожена. Има пълно срастване между политическото и професионалното ръководство на МВР. Вижте колко директори на служби в МРВ след като бъдат освободени все вливат в различни политически партии.

Допускате ли, че може да има някаква намеса от гранична полиция за да влязат толкова много мигранти ?

Когато професионалното ръководство е компрометирано - надолу по веригата всички участват в този процес. Да, тези тъмни сили, които са обладали МВР през годините, до такава степен са се разраснали, че те са на всяко ниво. От чистачката, която чисти кабинетите - до главния секретар. Абсолютно всички са обладани от тези тъмни сили, които кадруват в МВР. Министерството се използва като инструмент за решаване на политически цели. Последната грижа на всеки министър е да се погрижи за обществения ред, сигурността по пътя или наркоразпространението. Първата задача на всеки министър и това най-ярко ни го показа Бойко Рашков е кого да уволни, кого да назначи, коя заповед да отмени и коя да издаде.

За изявлението на ИПБ и как са решили Испания своите проблеми в сектора, вижте в разговора.

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес