Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Радев за „Отговорите“: Всички партии в парламента, без „Възраждане“, искат правителство (ВИДЕО)

28 октомври 2022, 17:30 часа • 6376 прочитания

Поглед в „Отговорите“ към политическите сюжети от седмицата, но през погледа на младите. Как работи парламентът и има ли надежда за съставяне на редовно правителство? Разговаряме с младия политолог Атанас Радев от Студентски клуб на политолога. Какъв знак е изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента?

Можем да тълкуваме това като претекст за формирането на един кабинет на националното съгласие и ако щете на големия компромис и т.н. Да се обяснят всъщност отношенията между партиите и как те в един момент започват да еволюират и да търсят консенсус помежду си. Защото под една или друга форма отношенията в рамките и на 45-ото, и на 46-ото, и на 47-ото Народни събрания ескалираха. А вече и 48-ото НС показва, че всъщност без консенсус и без активен диалог за бъдещето на страната няма как да се случат нещата. Блокираше се работата на 48-ото НС, казвам блокира, защото според мен имаше доза умишленост в поведението на партиите, защото няма как преди конституирането на НС партиите да не си говорят за това кой ще е официалният бъдещ председател.

Търси се някаква формула за диалог, но друг е въпросът как всъщност се осъществява. Защото това, което чухме като речи на парламентарните групи, всички говорят за диалог, но действията им показват друго.

Неслучайно казах „кабинет“. Но мисълта ми е, че системните партии виждат реално трудностите и всъщност последствията от едни предсрочни избори. И в тази връзка, гледайки медийните участия, се вижда, че всички са готови на диалог и искат съответно да има правителство. С изключение разбира се на „Възраждане“, тъй като те не искат да влизат в каквато и да било управленска формула, защото биха понесли щети.

Ще бъде ли съставено правителство? Ще върнат ли ГЕРБ мандата и вървим ли към президентска република, както и може ли главният прокурор Иван Гешев да бъде заподозрян, че ще прави партия, ще узнаете от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес