Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аркади Шарков: Държавата трябва да реимбурсира бизнеса, който е спрял дейност заради COVID-19 (ВИДЕО)

30 октомври 2020, 19:00 часа • 4229 прочитания

Оптимизацията на дънъчната тежест с оглед задаващата се криза и възобновяването на възможността на нови бизнеси - малки, средни и големи, които са пострадали - да възстановят своята дейност след кризисния период. Тези предложения към проектобюджета за 2021 г. даде в предаването "Студио Actualno" здравният икономист Аркади Шарков.

По думите му държавата трябва да реимбурсира бизнесите, на които е забранила да извършват дейност, вследствие на COVID-19. "Дали това ще се случи през преки плащания, през мерки като "60 на 40", или това ще се случи чрез данъчни отчисления на този бизнес - това вече е избор на самия финансов министър. Най-добре е, разбира се, това да се случи чрез данъчни отчисления", счита Аркади Шарков.

По отношение на затворените нощни заведения, експертът посочи, че за немалка част от тях това означава практически фалит. "Много от заведенията извън столицата ще пострадат много повече, отколкото тези тук в София, и съответно компенсацията на тези загуби към момента я няма от страна на правителството", посочи Шарков.

На въпрос какво е трябвало да направи държавата в самото начало на пандемията, за да не се задъхва здравната система у нас, Аркади Шарков каза, че е трябвало да се определи ясно какво означава медик на първа линия и да се осигурят съответните средства за това. По думите на експерта е трябвало да има средства за всеки лекар на първа линия, както и за доброволците, които буквално са заставени да се включат в борбата със заразата. Здравният икономист коментира, че правителството трябва да покаже, че го е грижа за всички, които се борят с това заболяване, като осигури съответните стимули.

Целия разговор с Аркади Шарков гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес