Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ан Милър, международен посланик на Chivas Brothers: Малцът е сърцето на Chivas

03 ноември 2014, 12:04 часа • 28690 прочитания

Ирландско уиски, шотландски скоч, американски бърбън – високоградусовите напитки в така популярния клас, познат с общото наименование „уиски”, са истинско изкушение. Защото, макар уискито да произлиза от Ирландия, то отдавна е намерило почва в цял свят. „Водата на живота” – това, на келтски, означава английската дума уиски. Да вкусят живота имаха възможност всички посетителите на третото издание на Whiskey Fest София, което се проведе в Sofia Event Center на Paradise Center в София – от 31 октомври до 2 ноември. 22 уиски щанда, дегустационни и майсторски класове със световни уиски експерти и над 200 уиски вкуса от Шотландия, Ирландия, Америка, Япония и дори Тайван – изживяването си заслужаваше.

Шотландия може и да не е считана за родината на уискито, но едва ли някой се замисля за този факт, когато в ръката си държи чаша от шотландския високоградусов елексир. Сред водещите марки, разбира се, е тази на Chivas Brothers – част от групата на Pernod Ricard. Най-добрата реклама за превъзходното уиски е Франк Синатра – 25-годишият Chivas Regal е бил любимата напитка на уникалния музикант. За вкуса на Chivas Brothers, за алкохола изобщо и за насладата от него – разговаряме с Ан Милър, международен посланик на Chivas Brothers.

Г-жо Милър, като международен посланик на Chivas Brothers коя е марката и историята на бранда по Ваше мнение?

Ако има една марка, която всеки свързва с Chivas Brothers, това е Chivas Regal - малцовото сърце на компанията. Това е етикетът, отговарящ на историята на фамилията – от 1801 година досега, през всички тези години, в които Chivas Brothers са се изградили като производител, който е оценяван от цял свят и чиито продукти радват хората навсякъде. Така че в бранда има много история – над два века.

Колко важен е българският пазар за Chivas?

В България има много вълнуващи възможности. Виждам, че тук се случват големи промени, върши се много работа, все повече хора обръщат внимание и харесват вкуса на уискито – какво по-хубаво за нас. Имах удоволствието да се срещнат с много от моите колеги, които работят за Pernod Ricard и оценявам като много положително нещо визитата си във Вашата страна.

Кой е най-големият съперник за Chivas?

Не съм експерт специално за българския пазар. Да, разбира се, че имаме конкуренти, но мислим и вярваме, че хората предпочитат Chivas – както традиционните марки, така и новите. Всеки потребител има възможността да опита 12-годишната ни реколта, 18-годишната, 25-годишната, както и марката Chivas Regal Extra – новият член на семейството ни.

Освен посланик, Вие сте и дегустатор – кое е най-доброто уиски, което някога сте опитвали? Имате ли си предпочитана марка извън Chivas?

Бих казала, че са малцовите разновидности – Glenlivet например. Имала съм привилегията да опитам невероятни реколти предвид работата ми. Определено обаче малцът е страстта ми - сместа, която предлага Chivas и Ballantine’s.

Какво бихте препоръчали – уиски с лед или без лед?

Най-добрият начин да се насладите на уискито е както го предпочитате. Аз съм от Шотландия, а там зимата е студена – затова не слагам лед в уискито си. Предпочитам капка вода, за да позволя на аромата да полети свободно и да мога да се насладя на богатия букет – особено, когато дегустирам.

Запозната ли сте с български традиционни алкохолни напитки?

Да, макар че идвам в страната ви за пръв път, съм запозната с ракията. Предпочитам обаче виното ви – има много разновидности българско вино във Великобритания. Не мога да посоча някой определен етикет, но съм опитвала много добро българско червено вино – и в Шотландия включително. Затова нямам търпение да опитам от вашето вино и в България.

Имате ли си собствена класация на държавите, които посещавате, базирана на традициите им да правят определен вид традиционен алкохол?

Много интересен въпрос. Не съм се замисляла, но да речем – ако посещавам Франция, асоциацията ми е шампанско. За Испания бих казала шери и порто, което важи и за Португалия. В Германия – е, предполагам няма как да избягам от бирата. Била съм и в няколко латиноамерикански държави – в Перу опитах писко, тяхна традиционна ракия, а Аржентина и Чили са известни винени дестинации.

Имате ли хоби, освен уискито, естествено?

Обичам разходките – в Шотландия има невероятни места, които можеш да видиш и невероятна природа, на която да се насладиш.

Интервю на Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес