Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е толкова трудно да уловим муха? (ВИДЕО)

22 ноември 2015, 09:01 часа • 14985 прочитания

Как се спасяват плодовите мушици, ако ги заплашва опасност? Учените от Калифорнийския технологичен институт (САЩ) са се опитали да открият отговор на този въпрос.

Дрозофилите, както и другите мухи, притежават способност невероятно бързо да оценяват обстановката и да вземат решение. Приближавайки черен диск към насекомите като потенциална заплаха, учените наблюдавали тяхната реакция и изяснили, че мухите реагират на дразнителя само за 215 милисекунди.

Освен това дрозофилите не се паникьосват, а успяват да оценят от коя страна и колко бързо се приближава заплахата. Мухите мълниеносно анализират ситуацията и избират необходимата посока за излитане само с няколко движения.

Разбира се, скоростта на реакцията на насекомото не зависи от това, с какво се занимава дрозофилата в момента – във всеки случай тя успява да се организира и да избяга от опасността.

А за да се уверят, че мухата избира точната посока за бягство още на повърхността, учените я лишили от крила и отново я подложили на опасността във вид на диск.

Експериментът показал, че аналитичните способности на безкрилата муха не пострадали от това – тя реагира също толкова бързо.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес