Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западни фирми тествали лекарства върху източногерманци през Студената война

17 март 2016, 08:15 часа • 3661 прочитания

По време на Студената война западните фармацевтични компании изпитвали препаратите си върху жители на ГРД. Това става ясно от доклад, публикуван на сайта на Института за медицинска история и етика, съобщава изданието The Local.

Докладът е посветен на 1961–1989 година. В това време стотици източногерманци са взели участие в 900 медицински експеримента с използването на нови препарати, произведени от 75 западни компании от 16 страни, включително ФРГ, САЩ, Франция и Великобритания.

Експертите отбелязват, че всички медицински опити се провеждали без системни нарушения в съответствие с нормите, действащи през ХХ век. Днес тези правила са преразгледани в полза на по-строги норми и стандарти при тестването на препарати върху хора.

Изследователите не са успели да докажат осведомеността на всички доброволци за участието им в експериментите. "Съществуват само откъслечни сведения", казва ръководителят на изследователската група Волкер Хес.

След експериментите лекарствата влизали в употреба. Изпитанията се провеждали в сътрудничество с правителството на ГДР. Гражданите на ГДР се съгласявали да участват в експериментите по финансови съображения.

"Властите на ГДР са предоставили на западните компании и научноизследователските лаборатории достъп до системата за здравеопазване на своята страна, за да покрият възникналите финансови дупки в икономиката", се казва в изследването.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес