Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Замръзнал във времето" свят е открит под ледовете на Антарктида

27 октомври 2023, 08:40 часа • 13019 прочитания

Международен екип от учени съобщи, че е открил огромен и скрит под ледовете на Антарктида пейзаж от хълмове и долини, издълбани от древни реки. Той буквално е „замръзнал във времето“ за милиони години.

Изследването е публикувано в списанието Nature Communications, пише Phys.org. Съобщава се, че откритият под ледовете на Антарктида ландшафт е по-голям по площ от територията на Белгия. Според учените той е „замръзнал във времето“, защото потенциално е останал недокоснат милиони години.

ОЩЕ: Неизвестно създание е открито в Антарктида

Откриването му било частично подпомогнато от глобалното затопляне, довело до топенето на леда. Сега учените са загрижени, че скритият ландшафт може да загуби своята оригиналност, ако бъде освободен от леда.

„Това е неизследван пейзаж, никой никога не го е виждал – казва водещият автор на изследването Стюарт Джеймисън, глациолог от университета в Дърам, Великобритания. – Интересното е, че той буквално се крие пред очите ни."

По думите на учения, земята под ледената покривка на Източна Антарктида сега е известна на науката дори по-малко от повърхността на Марс. Въпросът е в сложността на подобни изследвания. Основният метод на изследване е радиоехосондиране. Самолет лети над обширна територия, специално устройство сканира повърхността с радиовълни, след което улавя отразеното ехо и го анализира. Но заради голямата площ на Антарктида все още не е възможно да се изследва целият континент по този начин.

В новия проект учените са използвали не само данни от радиоехосондиране, но и налични сателитни снимки на повърхността на Антарктида. Заедно това им помогнало да идентифицират долини и хребети, които се намират на повече от два километра под повърхността на ледовете. Впрочем учените казват, че вълнистата повърхност на леда представлява „призрачен образ“, който нежно се дипли върху откритите особености на релефа.

ОЩЕ: Разкриха мистерията на Кървавия водопад на Антарктида

„Тази територия от 32 000 квадратни километра някога е била дом на гори и вероятно животни. Но след това се е появил ледът и тя „замръзнала във времето – казва Джеймисън. – Трудно е да се определи точно кога слънчевата светлина за последен път е докоснала този скрит свят."

Някои изследователи са уверени, че това се е случило преди най-малко 14 милиона години. Но Джеймисън гледа още по-дълбоко. Според него последният път, когато „скритият свят“ е видял слънчева светлина, е бил преди повече от 34 милиона години, когато Антарктида е замръзнала за първи път.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес