Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загадъчен медальон с изображение на Филип Македонски откриха на Хераклея Синтика

08 септември 2021, 15:38 часа • 29357 прочитания

Загадъчно изображение на мъжко лице откриха археолози от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински по време на разкопките на Хераклея Синтика.

Макар и доста заличен от времето, образът все още може да бъде изследван и да разкрие своите тайни. Изображението провокира доста догадки, но от екипа се обединиха около предположението, че става дума за Филип ІІ Македонски - един от най-забележителните владетели на древна Македония и баща на легендарния Александър Велики.

„Стратиграфски се датира в ІІІ век сл. Хр.", разказа доц. Вагалински. И допълни: "Открихме находката на същото място и в същия пласт, в който преди това се натъкнахме на медальона с образа на сина му Александър. Предполагам, че мнозина ще се запитат защо двамата са били тачени по това време в Хераклея Синтика. Сред причините е фактът, че дори римските императори са се възхищавали на Александър Велики, особено заради победите му над персите и във връзка с войните им със Сасанидите."

"Нищо чудно, че образът на бащата също е представен на медальон – и не само защото той е основателят на Хераклея Синтика, но и защото именно Филип е планирал похода срещу Персия (тогава на Ахеменидите), който неговият син осъществил след убийството му.“

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес