Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е да преядете с диня и защо е вредно?

13 август 2023, 07:50 часа • 9795 прочитания

Сезонът на дините е тук. Но преди да се впуснете в „динена диета“, трябва да сте подготвени и да знаете какво ще се случи, ако прекалявате с този продукт.

Дините са отличен източник на витамини А и С, както и на антиоксиданта ликопен, който е известен със своите ползи за сърдечносъдовата система. Преяждането с който и да е продукт обаче може да доведе до нежелани странични ефекти. Ето какво трябва да имате предвид.

Може ли динята да е вредна?

Динята може да причини храносмилателни проблеми

Яденето на твърде много диня може да причини коремен дискомфорт, подуване на корема, газове и диария поради високото съдържание на FODMAP. FODMAP е абревиатура за група късоверижни ферментиращи въглехидрати, които или не се усвояват, или се абсорбират бавно в тънките черва. Те включват олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Диетолозите обикновено предписват диети с ниско съдържание на FODMAP за хора със синдром на раздразненото черво (IBS).

Динята може да повиши нивата на кръвната захар

В допълнение към високото съдържание на FODMAP, динята има висок гликемичен индекс (GI). Следователно преяждането с диня може да повиши кръвната ви захар, нещо, което трябва да имате предвид, ако имате диабет. GI на дадена храна измерва нейното влияние върху кръвната захар за период от 2 часа. Храните с нисък GI имат ниво под 55, храните със среден GI – между 56 и 69, а храните с висок гликемичен индекс – над 70. Дините имат гликемичен индекс 72 – 80.

Динята може да промени цвета на кожата

Това е рядкост. Но все пак: едно изследване сочи, че употребата на твърде много диня може да е свързано с жълто-оранжево изменение на цвета на кожата, наречено ликопинемия, вариант на каротинемия. Ликопенът в дините е едновременно антиоксидант и пигмент и именно той е отговорен за характерния червен цвят на дините и други плодове и зеленчуци. Когато се консумира в излишък, ликопенът може да се натрупа във външните слоеве на кожата и да промени пигментацията. За щастие ликопинемията е рядко, напълно обратимо състояние.

Митове за преяждането с диня

Преяждането с диня може да доведе до непредвидени странични ефекти. Има обаче много неоснователни митове. Например, твърди се, че преяждането с диня може да доведе до сърдечни проблеми и хиперхидратация, което не се подкрепя от науката. Нещо повече, има съмнителни твърдения, че съдържанието на калий в динята може да причини хиперкалиемия – забавен сърдечен ритъм, ниско кръвно налягане, мускулна слабост и неравномерно сърцебиене.

Струва си да имате предвид: ще трябва да изядете цяла диня, за да надхвърлите препоръчителното количество калий, което трябва да приемате на ден.

Освен това някои отбелязват опасност от хиперхидратация поради преяждане с дини – дисбаланс на течности, който може да разреди електролитите в кръвта: в крайна сметка дините се състоят от 92% вода. И все пак няма никакви изследвания в подкрепа на това твърдение.

ОЩЕ: Пъпеш и диня. Лекар разкри кой не трябва да яде тези плодове

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес