Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Успешно лекарство срещу коронавируса – американски топ лекар говори емоционално пред Сената в САЩ

12 декември 2020, 15:50 часа • 46964 прочитания

Чудодейно – тази дума използва в своето изслушване пред Сената на САЩ на 8 декември, 2020 година пулмологът д-р Пиер Кори. Той е председател на Американския съюз за спешна помощ на първа линия срещу COVID-19 и говори пред Комисията по вътрешна сигурност на Американския сенат относно "Ивермектин" – лекарство, което, по думите му, е средството да забравим за пандемията от COVID-19.

Изказването на д-р Кори продължи около десетина минути, а видеото с думите му на английски език можете да видите най-долу в този материал. Няколко неща обаче направиха впечатление от думите му.

1. Първо – лекарят поиска спешно Американската агенция по лекарствата и храните (FDA) да направи независима проверка на събраните в обобщен материал данни за "Ивермектин" от организацията, която той представлява – т.е. Американския съюз за спешна помощ. Интересен факт е, че д-р Кори посочи като ментор за себе си и колегите си д-р Пол Марик, завеждащ катедра за белодробни болести на Медицинско училище "Източна Вирджиния" - в свой материал Actualno.com цитира негов протокол за лечение на COVID-19, включващ "Ивермектин". Той напомни, че по световни стандарти всяка научна публикация следва да бъде потвърдена от експерти, които не са участвали в съставянето ѝ, които да анализират изложените данни и заключения в нея и да дадат своята позиция – т.нар. peer-to-peer review. Това отнема месеци, заяви д-р Кори и затова поиска от Сената да помогне и FDA да направи оценка на данните и заключенията за действието на "Ивермектин", които той и колегите му представят.

2. Второ – д-р Кори посочи, че последните насоки от FDA за използване на "Ивермектин" датират от 17 август, 2020 година. Оттогава се натрупа "огромна" (използваната от д-р Кори дума е "immense") база от данни, предупреди той и поиска "Ивермектин" да бъде вкаран в употреба в протоколите за лечение на COVID-19 от САЩ. Нещо повече – той говори за използване на лекарството като превенция и в подкрепа на думите си даде пример, като цитира проучване от Аржентина, с което се е запознал вечерта преди да говори пред сенатската комисия. По думите му, там "Ивермектин" е бил използван за превенция при здравни работници в клинично изпитание и от 800 души, които са го пили профилактично, нито един не се е разболял от COVID-19. От 400 медици, които не са го вземали, 58% са се заразили и разболели от COVID-19, по думите на американския пулмолог. "Ако го вземете (превантивно), няма да се разболеете", категоричен е д-р Кори.

3. Трето – д-р Кори изрази "безкрайното си, тежкото си разочарование" (използваната дума е severe), че не знае да има дори една работна група в основните здравни институции на САЩ (той изрично посочи FDA, както и Центровете за контрол и превенция на заболяванията /CDC/), която да работи върху преглед на вече съществуващи и достъпни лекарства, които могат да помогнат срещу COVID-19. Всичко е само за новаторското – за неща като "Ремдесивир", като "Тоцилизумаб", моноклонални антитела и ваксини, оплака се лекарят.

"Ивермектин" не е търговската марка на лекарството – това е активната съставка на различни лекарства, създадени както за орална употреба, така и като кремове за мазане. Приложението на съставката е срещу краста и паразити, като тя се ползва за лечение на животни още от 1981 година. "Ивермектин" е разрешен за употреба в България само под формата на крем (Soolantra, който е за локално приложение и се използва при розацея, помага и при въшки). Под формата на хапчета обаче "Ивермектин" се ползва законно в САЩ и в редица европейски държави.

Какъв е българският опит – всъщност, би трябвало да има клинично проучване в 9 български болници дали "Ивермектин" може да е ефективно срещу COVID-19. Actualno.com изрично използва израза "би трябвало", защото не разбра от официален отговор на Министерството на здравеопазването дали проучването изобщо е стартирало, докъде е стигнало и какви са резултатите към днешна дата – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Предвид институционалната неяснота, изненадващо или не, но днес, 12 декември, български кардиолог каза, че в болницата, в която работи, "Ивермектин" е разрешен за употреба при болни от COVID-19 и "резултатите са доста добри". За какво става въпрос – НАУЧЕТЕ ТУК!

Пълното изказване на д-р Кори в писмен вид НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес