Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: В-клетките на имунитета осигуряват защита след преболедуване от COVID-19

07 март 2022, 05:30 часа • 4720 прочитания

Хората, които са преболедували COVID-19, може да имат дългосрочна имунна защита срещу нови варианти на коронавируса. Това сочат резултатите от изследване, публикувано в специализираното издание “Journal of Infectious Disease”.

Специалисти от Орегонския университет са анализирали кръвни проби от 24 души, чиито симптоми на коронавирус са били от почти никакви до тежки, наложили лечение в болница. И докато тези, които са изкарали заразата без или с леки симптоми, невинаги образуват специфичните антитела, то всичките доброволци са имали т. нар. В-клетки на имунната памет, които произвеждат антитела при среща с вируса, пише Труд.

“Смятаме, че тези резултати ни дават реална причина за оптимизъм”, обяснява старши авторът на проучването доктор Бил Месер, асистент по молекулярна микробиология и имунология. Според него будещите безпокойство разновидности на вируса е малко вероятно наистина да успяват да преминат имунната защита на хора, които са се възстановили от COVID-19.

Единадесет месеца след заразяването, В-клетките на паметта изглежда не само реагират на оригиналния вирус, но и разпознават т. нар. варианти на безпокойство, твърдят учените. Изследователите обаче подчертават, че не е възможно да се каже със сигурност дали В-клетъчният отговор, който са открили, действително ще осигури ефективен имунен отговор срещу различните варианти на вируса.

Доктор Месер е категоричен, че ваксинацията все пак предлага най-добрата защита срещу повторно заразяване, а също така осигурява предпазва от тежко преболедуване или смърт хора, които не са прекарали коронавируса. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес