Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени отговарят на звездите: Вреди ли на тялото липсата на често къпане?

10 август 2021, 22:55 часа • 18269 прочитания

Липсата на ежедневен душ може да доведе до брадавици, кожни инфекции и "екстремна миризма на гениталиите“. Това обявиха експерти, след като в последните седмици множество известни личности признаха, че имат спорни навици за лична хигиена, пише БГНЕС.

Темата тръгна от Аштън Къчър и Мила Кунис, които първи започнаха разговор за личната хигиена на знаменитостите по време на подкаст, като Аштън призна: „Измивам подмишниците и чатала си всеки ден, и не повече“. Съпругата му Мила допълни, че също веднъж на ден подмива интимните си части, и допълни, че изобщо не е къпала всеки ден двете си деца, когато са били бебета. Двойката отглежда Уаят, на шест години, и Димитри, на четири години.

Откровението доведе до поредица други звезди, които подкрепиха твърдението, че човек не трябва да се къпе всеки ден. Така например актьорът Джейк Джилънхол каза пред Vanity Fair: „Все повече намирам къпането за по-малко необходимо“.

Според експерти, обаче, пропускането на банята може да доведе до сериозни здравословни проблеми, след които акне, кожни заболявания и неприятна миризма. Според дерматолог липсата на ежедневен душ може да доведе до изостряне на дерматологични състояния като екзема и псориазис, и излага на риск кожата от дерматити и образуване на петна.

А натрупването на пот, мъртви кожни клетки и мръсотия през целия ден може да разруши естествената бариера на кожата, да предизвика обриви и да има неприятни последици. Лекарите напомнят, че потта сама по себе си не мирише. Но в комбинация с бактерии, които естествено живеят на повърхността на кожата, се получава неприятната миризма.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес