Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски учени обещават да сложат край на споровете дали Ноевият ковчег е кацнал на Арарат

27 декември 2022, 10:43 часа • 12341 прочитания

Учените от Истанбулския технически университет обещават до месец да обявят резултатите от изследването на артефакти от планината Арарат и да дадат научен отговор дали те са фрагменти от Ноевия ковчег, описан в Стария завет.

Според тв канала TRT лабораторията на университета в продължение на два месеца работи по изследването на около 30 почвени проби и фрагменти от скали. С тях работят специалисти по геофизика, геоархеология, химия и биология.

„Нашата цел е да разберем дали и по какъв начин артефактите, които взехме от Арарат с разрешението на местните власти, се различават от традиционните геоложки скали. Резултатите от най-мащабните научни изследвания до момента ще отговорят на въпроса дали вкаменелите очертания в [подножието] на Арарат са силует на кораб, или това е игра на природата. Време е да сложим край на въпроса дали всичко това е легенда и ако не е, тогава е необходимо да продължим изследванията“, казва Емин Чифтчи, декан на факултета по геология в истанбулския университет.

Ковчегът, преживял Световния потоп и описан в Стария завет, се търси в Арарат поне от IV век. През XIX и XX век десетки експедиции са посетили легендарната планина, много изследователи твърдят, че са видели нещо подобно на останките от Ноевия ковчег. През 1959 г. турският военен картограф Илхан Дурупинар открива на един от хълмовете в окръг Догубаязит, на 30 км от планината Арарат, вкаменели очертания, наподобяващи следи от огромен кораб, които по-късно са наречени Араратската аномалия.

Араратската аномалия CIA/Procher Taylor / Public Domain

Твърди се също, че документи, потвърждаващи местоположението на останките от ковчега на Арарат, се съхраняват в архивите на ЦРУ на САЩ. В началото на XXI век беше съобщено за сателитни снимки на склоновете на Голям Арарат, като в една от седловините се виждат останките от библейския кораб. До ден днешен обаче не е получен научен отговор на въпроса дали историята за Ноевия ковчег е истина, или измислица.

ОЩЕ: Търсенето на Ноевия ковчег: колко пъти в историята е „намирана“ легендарната реликва

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес