Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайнствен артефакт: „изключителен“ оловен саркофаг е открит в Ивицата Газа

23 февруари 2023, 10:20 часа • 24458 прочитания

Саркофаг на 2000 години, облицован с олово и датиращ от римската епоха, е открит от археолози в Ивицата Газа. Саркофагът е част от голям римски некропол, разположен само на 500 метра от морето по северното крайбрежие на Газа и открит едва миналата година.

Проектът за разкопки се ръководи от Première Urgence Internationale, френска хуманитарна организация, която подкрепя проекти за опазване на културното наследство в Газа по програмата INTIQA, и се финансира от Британския съвет, казва Джехад Ясин, директор на разкопките и музеите на Палестинското министерство на туризма и антиките.

Дървени стени не спасили живите от света на мъртвите

Досега на древния обект са открити около 90 индивидуални и масови гроба с площ от 3500 квадратни метра, но експертите смятат, че този саркофаг е специален и вероятно принадлежи на виден човек.

Тази теория се основава на мястото на гроба, обяснява Ясин, – но в подкрепа на това заключение е фактът, че в римско време, както и през по-късните векове, оловните саркофази са били смятани за „изискан и скъп“ начин за погребение.

Все още обаче не е ясно кой е бил погребан по такъв забележителен начин – саркофагът все още не е отворен. Вместо това е поставен в защитен дървен контейнер и очаква по-нататъшно изследване от местни и международни експерти. Според Ясин анализът на откритието, който ще включва идентификация на останките, вероятно ще отнеме около два месеца, съобщава IFLScience.

Римски талисман за късмет може би е древна секс играчка (СНИМКА)

Въпреки сътресенията, които са почти синоним на региона, състоянието на саркофага е „изключително“, според прессъобщение на министерството. Причината е, че е той е останал запечатан и затворен за всички тези 2000 години под земята – времева рамка, която се доказва от глинените делви и други артефакти, намерени в некропола, каза говорителят на министерството Тарек Ал-Аф пред Ройтерс.

Откриването на самия некропол е станало случайно през 2022 г. от група строителни работници по жилищен проект, но съществуването му далеч не е изненадващо. Като важно място за търговия за много цивилизации през цялата история, Газа е толкова пълна с древни реликви, че хората почти буквално се спъват в тях: само миналата година беше показана 4500-годишна статуя на ханаанска богиня, открита в полето на фермер, и богато украсена византийска мозайка, открита случайно при опит за засаждане на дърво.

В земите на кралство на герои хората живели още преди 6000 години

Нищо чудно тогава, че екипът зад новото откритие очаква да открие в некропола много повече. Досега са били отворени само десет погребения и според Ясин вероятно има още саркофази, които чакат да бъдат разкрити.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес