Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО сваля доверието си от хидроксихлорокина като решение срещу коронавируса

26 май 2020, 07:30 часа • 2803 прочитания

Световната здравна организация обяви, че временно спира клиничните изпитания на хидроксихлорохин като експериментално лечение на коронавируса. Като мотив за това от организацията изтъкват притесненията за сигурността на пациентите, обяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той сочи и друг мотив за решението - публикация от миналата седмица в специализираното издание "Lancet", пише “Сега“.

Според изследването на авторитетното издание, приемащите хидроксихлорохин срещу COVID-19 са изправени пред по-голям риск от смърт или сърдечни проблеми, отколкото пациентите, на които не се дава от този препарат. В статията се описани обобщени резултати от наблюдението на над 96 000 пациенти в 671 болници. Изпитанията на медикамента, осъществявани от СЗО в глобален мащаб, ще бъдат преустановени, докато не бъдат преразгледани данните за безопасността му.

Директорът на СЗО подчертава, че притесненията за безопасността на хидроксихлорохин и на неговото производно хлорохин са относно използването им при лечението на COVID-19. Употребата им при малария и автоимунни заболявания, обаче, се смята за безопасна, допълва Тедрос Аданом Гебрейесус.

Още: "Тревожни данни от САЩ - колко опасен може да е хидроксихлорокинът при лечение на COVID-19?"

"МЗ разреши лечението с Hydroxychloroquine Sulfate Tablets и Azithromycin Dispersible Tablet"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес