Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици неизвестни древни обекти са забелязани от спътници в Сахара

07 април 2022, 09:05 часа • 10581 прочитания

Около 500 мистериозни обекта с неизвестно предназначение е представил в ново изследване международен екип от археолози. Обектите са открити в Западна Сахара с помощта на сателитни изображения с висока разделителна способност. Изследването е публикувано в списание Antiquity.

Авторите подчертават, че по време на изследването е било възможно да се класифицират четири различни типа тобекти с различна морфология. Те са каталогизирани по техните характеристики, топографско положение и ориентация в ландшафта.

Учените все още не са успели да установят точното предназначение на тези обекти. Те обаче предполагат, че най-вероятно това са ловни капани. Преди това такива капани, видни само от въздуха, били открити в голямо количествто в Близкия изток. Учените ги наричат "хвърчила", тъй като формата им наподобява хвърчила.

Археолози изследват подземния свят на Митла – "Мястото на мъртвите"

Според авторите досега са открити около 500 неизвестни структури в сърцето на Западна Сахара. Те са концентрирани основно на две места. Първото се намира между планините Хогар и Ерг-Чех, в районите Ацеджерад и Ахнет. Второто струпване се простира линейно от планините Ерг Чех по протежение на планинския откос Ханк в Мавритания.

Изследователите подчертават, че структурите, открити в Сахара, са значително различни от „хвърчилата“, открити в други региони. Следователно приписването им към един и същи тип обекти е невъзможно. От друга страна, изследването на характеристиките на тези обекти, изборът на място за тях, както и ориентацията им все още предполагат, че те са били и ловни структури.

От описанието следва, че тези обекти, като правило, се състоят от две дълги и сближаващи се стени, направени от камъни. Във вътрешността на тези стени в някои обекти са открити малки прегради. Според експерти това са били заграждения, към които група ловци са подгонвали животни. Втора група ловци чакала плячката в края на загражденията. Животните били хванати в капан и ставали лесни мишени за хората.

"Атлантида" от легендите на маите е открита в кратера на вулкан

От над 500 намерени обекта 60 структури все още не са идентифицирани. Техните видове са категоризирани като неопределени. Учените не успели да ги проучат подробно поради лошото качество на сателитните снимки. Освен това някои от мистериозните обекти вероятно са просто са се съхранили лошо.

Учените също все още не могат да датират точно тези обекти - това изисква теренни проучвания с достъп до обекта. А капаните се намират на труднодостъпни места. Въпреки това, чрез косвени доказателства, учените са установили, че обектите може да принадлежат към периода между около 9000 и 5000 г. пр.н.е., когато Сахара не е била пустиня, а влажен регион с благоприятен климат.

Вероятно тези места в този период са били обитавани от хора или често са били посещавани от номадски групи. Във всеки случай откриването на множество подобни на хвърчила структури в Западна Сахара е важно допълнение към глобалния набор от данни от известни мегакапани.

ОЩЕ: Мистериозни древни каменни делви са открити в Индия

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес