Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцарци разработиха тест за антитела към COVID-19 с капка кръв

04 май 2021, 10:51 часа • 2664 прочитания

Група швейцарски учени разработи тест, който може да определи наличието на антитела срещу коронавирус при човека, използващ капка кръв и малко количество реактиви, като цената на един тест се оценява на 60 евро цента, съобщи Федералната политехническа школа в Лозана, предаде БГНЕС.

„Тестването на антитела може да бъде мощен инструмент за проследяване на разпространението на SARS-CoV2 инфекции, вирусът, причинил пандемията от COVID-19. Екип от учени от Ecole Polytechnique de Lausanne и Университета в Женева вече имат разработен надежден и евтин тест за антитела, който може да анализира повече от 1000 проби едновременно и изисква малка капка кръв, например от убождане на пръст", се казва в съобщението.

Уточнява се, че анализът изисква отделни кръвни проби и тестови реагенти, които се подават през каналите на микрофлуидния чип.

„Ако антитела срещу SARS-CoV-2 присъстват в кръвна проба, молекулата генерира сигнал, който може да бъде открит като флуоресцентна светлина под микроскоп“, казват изследователите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес