Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще работят ли ваксините срещу южноафрикански вариант на коронавируса?

04 януари 2021, 15:49 часа • 1980 прочитания

Има голяма въпросителна дали ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 ще работят що се отнася до открит наскоро вариант на вируса в Южна Африка. Това каза професорът по медицина в Оксфордския университет Джон Бел пред Times Radio.

По думите му, ваксините ще са ефективни срещу т.нар. британски вариант на коронавируса, но че не знае дали ще е така срещу открития в Южна Африка вариант 501.V2. Професорът се опасява, че мутациите на този вариант може да са такива, че антителата, създадени с ваксина, да не разпознават вируса. За това обаче няма достоверна научна информация.

Все пак сър Бел изказа предположението си, базирайки се на това, че 501V2 изглежда по-заразен и вероятно това е така, защото е мутирал в посока да се „захваща“ по-лесно за човешките клетки. Професорът посочи, че екип учени от Оксфордския университет проучват подробностите и предупреди, че дори и да има проблем с ваксините, те лесно могат да бъдат преработени за няколко седмици – по-точно най-вероятно до 6 седмици.

"Мисля, че е малко вероятно тези мутации да блокират ваксиналните ефекти напълно", каза Джон Бел.

Въпреки че има нови мутации на коронавируса, досега няма никакви данни, че някоя от тях прави COVID-19 по-тежка болест. А вестник Metro напомня, че половин век има ефективни ваксини срещу вирусни заболявания като различните видове шарка, въпреки че тези вируси мутират леко – същото се очаква да е и с COVID-19.

Още: По-опасен ли е "британският" щам на COVID-19?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес