Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи данни от САЩ: Ако сте ваксинирани срещу КОВИД с "Янсен", по-добре трета доза да е с РНК ваксина

14 октомври 2021, 07:25 часа • 10400 прочитания

Хората, които са избрали да се ваксинират с препарата на Johnson & Johnson, може да се възползват от бустерната доза на препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, показват предварителните резултати от американско проучване.

Изследването, финансирано от Националния здравен институт (NIH), беше дългоочаквано заради възможността от "смесването" на ваксини и използването на ваксина, различна от първоначалните дози. Към момента това не е разрешено в страната.

Изследването е проведено сред 458 възрастни, които са били ваксинирани с една от трите одобрени от САЩ ваксини ("Пфайзер", "Модерна", "Янсен") в продължение на най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е била разделена на три нови групи, в които хората са ваксинирани с различните препарати. Деветте групи са се състояли от 50 души всяка. За целите на изследването учените са анализирали антителата на хората в рамките на 15 дни след поставянето на дозата.

При хората, първоначално ваксинирани с препарата на "Янсен", нивата на антитела са били 4 пъти по-високи след бустерната доза на Янсен, 35 пъти по-високи след подсилваща игла с "Пфайзер", и 76 пъти по-високи след бустерна ваксинация с "Модерна".

Проучването, което все още не е рецензирано, обаче има няколко ограничения. Броят на участниците е малък и имунният отговор може да се развие с течение на времето, след 15-те дни, наблюдавани по време на проучването.

"Важно е да не се увличате твърде много с констатациите", написа в Twitter Питър Хотез, професор в Медицинския колеж в Бейлор.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес