Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пушенето на трева променя генетичния код

02 август 2023, 08:46 часа • 5692 прочитания

Пушенето на трева в продължение на години може да промени части от генетичния код, които дори може да бъдат предадени на потомството.

Изследването, публикувано в списанието Molecular Psychiatry, разглежда 1000 възрастни за период от 20 години, като им били вземани кръвни проби на различни интервали. Учените наблюдавали промени в епигенома – химични съединения, които контролират генната експресия.

Изследователите открили, че наистина има промени в епигенома, по-специално добавянето на маркери за метилиране на ДНК. ДНК метилирането е основно, когато метилова група – молекула от един въглероден и три водородни атома – се добавя към ДНК и чието добавяне или изваждане може да промени начина, по който се експресират гените, пише Futurism.

Какво точно означават тези промени, остава неясно. Но резултатите са интересни не само защото анормалното метилиране на ДНК е свързано с рак, но и защото епигенетичните промени може потенциално да бъдат предадени на бъдещите поколения.

Свързаха пристрастяването към канабиса към психични заболявания

„Интересното е, че ние постоянно идентифицирахме един маркер, който преди това е бил свързван с употребата на тютюн, което предполага потенциална споделена епигенетична регулация между употребата на тютюн и марихуана“, казва Лифанг Хоу, лекар и епидемиолог в Северозападния университет.

Въпреки че проучването не се задълбочава в това дали марихуаната причинява рак, или други медицински заболявания, предишни изследвания свързват употребата на трева с биполярно разстройство и шизофрения.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес