Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолозите разкриха тайната на женското пиянство

14 декември 2021, 10:40 часа • 4132 прочитания

Учените са установили, че за жените е достатъчен само един стресов фактор, за да провокира прекомерна консумация на алкохол. Изследването е проведено от учени от Университета на Аризона, а статията им е публикувана в списанието Psychology of Addictive Behaviors.

По време на експеримента участниците употребявали алкохол в бар-симулатор, като се намирали в стресово и нестресово състояние. Един-единствен стресов фактор карал жените, но не и мъжете, да пият повече, отколкото са възнамерявали.

„Някои хора може да планират да пийнат една или две чаши и с това да приключат, но не всички от тях могат да се придържат към самостоятелно установената рамка - казват авторите на изследването. - Тази загуба на контрол върху пиенето е един от най-ранните индикатори за проблеми с алкохола и ролята на стреса в това е сравнително слабо проучена."

В изследването взели участие 105 мъже и 105 жени, преживели и не преживели стресова ситуация. Те били разпределени на случаен принцип в групи: в едната от тях получавали алкохолни напитки в началото, а в другата - безалкохолни. След това участниците имали неограничен достъп до бара за 90 минути.

Установено било, че хората, подложени на стрес, са по-склонни да прекаляват с пиенето, но съществувало сериозно полово различие. Подложените на стрес мъже били склонни да пият повече само ако вече били пияни от първоначалните напитки. Ако първоначалните напитки били безалкохолни, тогава зависимостта на консумацията от стреса била по-малка. При жените това не било така: в техния случай нямало значение какво пият в началото.

Авторите се надяват, че изследването им ще допринесе за по-добра профилактика на алкохолизма, която вероятно следва да се адаптира съгласно особеностите на мъжкия и женския модел на употреба на алкохол.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес