Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Представят първата национална научна програма за биомедицински изследвания

26 март 2019, 07:21 часа • 1775 прочитания

На 26 март 2019 г. от 10,30 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН ще бъде представена първата по рода си национална научна програма за биомедицински изследвания в България „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“, съобщиха от БАН.

В рамките на програмата седем института на БАН и пет университета провеждат мащабни фундаментални и приложни изследвания на природни продукти от растителен и животински произход. Целта е да се установи потенциалът на съдържащите се в тях биологично активни вещества за превенция и подпомагане на терапията на някои заболявания – онкологични, инфекциозни, невродегенеративни

ННП БиоАктивМед се насочва към природни продукти, защото те са неизчерпаем източник на активни вещества, които са по-слабо токсични и се понасят по-добре от човешкия организъм, отколкото синтетичните медикаменти. Освен това екстракти от някои природни продукти съдържат повече от едно активно вещество, което по същество представлява комбинирана терапия - съвременен подход за преодоляване на резистентността към отделни лекарства.

Учените ще изследват също умението и механизмите на природните организми да поразяват целенасочено най-слабите места на враговете си. Тъкмо това стои в основата на съвременната медицина – да търси персонализирана, по-специфична, прицелна терапия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес