Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предполагаеми руини на Ноевия ковчег датират от 5500 – 3000 г. пр.н.е.

28 октомври 2023, 08:46 часа • 8245 прочитания

Учените са установили, че руини в Турция, за които се смята, че са свързани с Ноевия ковчег, датират от 5500 – 3000 г. пр.н.е. Макар че турските изследователи обещаха още преди година да сложат точка в спора дали Ноевият ковчег е кацнал на Арарат, резултатите от техните изследвания частично са публикувани едва сега.

Изследвани са скални и почвени проби, взети от района, за който се смята, че съдържа руините на Ноевия ковчег в района Доубаязит на град Агръ, и са обявени първите резултати от изследването. Според резултатите е установено, че в района е имало човешка дейност между 5500 и 3000 г. пр.н.е., съобщава Arkeonews.

ОЩЕ: Търсенето на Ноевия ковчег: колко пъти в историята е "намирана" легендарната реликва

„Предвид датирането е невъзможно да се каже, че ковчегът е тук. Необходими са обширни изследвания, за да стане това очевидно. В предстоящия период постигнахме споразумение за сътрудничество в съвместни изследвания под ръководството на Истанбулския технически университет (ITÜ), университета Андрюс и университета в Агръ „Ибрахим Чечен“ (AIÇÜ). В бъдеще тези три университета ще продължат работата си в тази област“, казва проф. Фарук Кая, заместник-ректор на AIÇÜ.

Руините, за които се твърди, че принадлежат на Ноевия ковчег, привличат вниманието на местни и чуждестранни туристи. Те са открити от експерта-картограф кап. Илхан Дурупинар през 1959 г. в землището между селата Телчекер и Узенгили в област Доубаязит в Агръ.

В руините са се образували гигантски пукнатини, които всяка година са подложени на нарастваща заплаха от свлачища. „Групата за изследване на планината Арарат и Ноевия ковчег“ е създадена за провеждане на научни изследвания на руините, чиято структура е била повредена поради свлачища.

Екипът, сформиран в рамките на протокола за академично сътрудничество, е провел първото си проучване в региона през декември миналата година. Групата, включваща учени, специализирани в геофизика, химия и геоархеологични изследвания, е събрала много проби от почвени и скални фрагменти. Взетите проби от останките са изпратени в лабораториите на ITÜ за изследване.

Тъй като това е дългосрочен проект, лабораторната работа все още не е напълно завършена. Но въз основа на първоначалните констатации от работата, извършена в района, се смята, че човешката дейност е присъствала в региона от халколита, между 5500 и 3000 г. пр.н.е., отбелязва проф. Фарук Кая.

ОЩЕ: Учени доказват местоположението на Ноевия ковчег с помощта на 3D сканиране (ВИДЕО)

Ученият допълва, че 7-ият международен симпозиум за Арарат и Ноевия ковчег, организиран в сътрудничество между университета „Ибрахим Чечен“ в Агръ и и Истанбулския технически университет е разгледал темата.

„Друг важен аспект на симпозиума е решението за провеждане на съвместни изследвания в регионите Куди и Арарат, които са известни като региона на Месопотамия и са споменати в Корана и Библията. Отсега нататък ще продължим работата си както в Куди, така и в планината Арарат“, отбелязва проф. Кая.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес