Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Pfizer разработва лекарство срещу COVID-19, очаква се да е на пазара до края на годината

26 април 2021, 23:30 часа • 4094 прочитания

Хапче на компанията Pfizer, което предотвратява тежките усложнения от коронавирус, може да е готово до края на годината, ако опитите в САЩ и Белгия приключат успешно. Американската компания вече е започнала клинични изпитвания върху хора, като то се прилага на 60 души и първата фаза трябва да приключи през май, пише 24 часа.

След това ще започнат опити с много по-голяма група доброволци. За момента няма други лекарства освен ваксините, които могат да предпазват хората от COVID-19, но ако бъде създаден такъв медикамент, той може да сложи край на локдауните завинаги, казват експерти, цитирани от вестник “Дейли мейл”.

Антивирусното лекарство, наречено PF-07321332, ще може да спира тежките прояви на заболяването, когато вече са се проявили симптоми на инфектиране. Хапчето ще е втора линия на защита в случай на поява на нови щамове, спрямо които ваксините няма да действат. Принципът му на действие е да прилепва към определени ензими, използвани от вируса да се репродуцира, и така да спира размножаването и разпространението му. Британският вестник припомня, че една година е стигнала на Pfizer да направи ваксина, така че хапчето най-вероятно ще е на разположение в края на 2021 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес