Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха най-древния фрагмент от свещения календар на маите

14 април 2022, 19:57 часа • 10732 прочитания

Археолози откриха най-ранните доказателства за съществуването на свещения календар на маите. Находката е направена сред фрагментите от древна мезоамериканска фреска в Гватемала. На малък фрагмент от рисунка, украсявала някога стената на храма, под черна точка и плътна линия се виждат следи от глава на животно. Това са символи, обозначаващи "7 елен" – един от 260-те дни на календара, много рядък пример за ясно йероглифно обозначение на деня от годината.

Статията на учените е публикувана в списанието Science Advances, пише ScienceAlert.

Други исторически записи на този свещен календар са откривани и преди в Централна Америка, но е трудно те да се датират точно. За новата находка е било възможно да се направи радиовъглероден анализ. Надписът е направен някъде между 200 и 300 г. пр.н.е.

„Данните сочат, че вече не можем да отделяме един регион на Мезоамерика, Оахака, като „точка на произход“ на писмеността или календара. Свидетелствата сочат към още по-ранен произход на календара някъде през Средния предкласически период, ако не и по-рано, въпреки че доказателствата остават косвени“, пишат авторите на изследването.

Датата "7 елен" е открита сред стотици други фрагменти в основата на пирамидата Лас Пинтурас, която се намира в Сан Бартоло. Това е многопластов паметник, който разказва за няколко периода от историята на маите, като се започне от около 800 г. пр.н.е. Пирамидата е била последната структура, построена на това място. Под нея се намират останки от няколко други съоръжения. През 2005 г. при разкопки под петия слой на конструкцията са открити части от измазани стени, изрисувани с йероглифи. Тези рисунки са едни от най-ранните доказателства за йероглифното писмо на маите. Сега в същия слой са открити най-ранните доказателства за йероглифен календар.

 

David Stuart et al. / Science Advances, 2022

Известно е, че маите са следвали 260-дневен свещен календар, който все още се използва от някои индиански общности. Дните в този календар са номерирани от 1 до 20 и цикълът се повтаря 13 пъти в годината. Например, денят „7 елен“ е последван от ден „8 заек“, ден „9 вода“ и ден „10 куче“.

На горния фрагмент има йероглиф, който ясно изобразява главата на елен. Над нея е цифрата 7 от щрихи и точки. Долният фрагмент, който се намира точно под датата, съдържа друг йероглиф, чието значение не е определено.

Възможно е еленът да представлява име, тъй като маите понякога са кръщавали децата в чест на календарни събития. Изследователите обаче все още са склонни да вярват, че това е дата.

„Запазването на 260-дневния календар в много общности до наши дни свидетелства за неговото значение в религиозния и социалния живот. Възможността да се проследи използването му около 23 века в миналото е още едно доказателство за неговото историческото и културно значение“, пишат археолозите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Атлантида" от легендите на маите е открита в кратера на вулкан

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес