Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха кости от нов вид огромни динозаври

09 септември 2014, 11:14 часа • 46830 прочитания

Кости, извадени от земните недра при разкопки в Танзания, доведоха до откриването на нов вид огромни тревопасни динозаври, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Костите от динозавъра, кръстен Rukwatitan bisepultus, са намерени в района Руква в югозападната част на Танзания.Теглото на животното се е равнявало на това на няколко слона, а предните му крайници са достигали височина около два метра.

Размерите му обаче са били по-малки от тези на неговия "братовчед" Dreadnoughtus schrani, чиито кости бяха открити наскоро в Аржентина. Става въпрос за най-цялостния откриван някога скелет от подобни огромни тревопасни динозаври, наречени титанозаври.

D. schrani тежал 60 тона. R. bisepultus се е срещал преди около 100 милиона години. Фосили от подобни гигантски динозаври са открити най-вече в Латинска Америка. Учени са попаднали на кости от над 30 титанозаври в Латинска Америка и от едва 4 техни събратя в Африка.

"Познанията ни за еволюцията на титанозаврите са свързани преди всичко с многото находки в Латинска Америка, която се е отделила от Африка през първата половина на горната креда", поясни Ерик Горчак от университета на Охайо.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Vertebrate Paleontology.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес