Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха "коктейла на смъртта"

30 септември 2015, 15:21 часа • 7885 прочитания

След като британските учени наскоро ни уведомиха, че смъртта мирише на свежо окосена трева и на прясна риба, сега изследователи от Льовенския университет в Белгия са установили, че мирисът на смъртта се състои от пет химични съединения, съобщава Discovery.

Изследването на белгийците продължило половин година, през която учените анализирали разлагащи се проби от шест души и 26 различни животни.

В резултат изследователите стигнали до извода, че мирисът на човешката смърт има плодов оттенък. Той представлява смес от пет химични съединения, уникални за хората в сравнение с животните. Тези съединения се отнасят към естерите.

Сред тях са хексаноат (с аромат на ананас и къпини), 2-метилбутират (с аромат на череши и ябълки), 3-метилбутил пентаноат (с аромат на зрели ябълки) и бутил пентаноат (с аромат на малини).

Според изследователите мирисът на смъртта е коктейл от посочените плодови аромати. Той е уникален, затова може да се използва в криминалистиката и при провеждане на спасителни работи.

Впрочем учените отбелязват, че изследването е провеждано в лабораторни условия. На практика върху мириса влияе и външната среда.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес