Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха как да унищожават ракови клетки в панкреаса

28 февруари 2018, 08:22 часа • 6025 прочитания

Учени от Бинхемтънския университет в САЩ откриха, че последователно нагряване и замразяване (термална аблация) спомага да се унищожат ракови клетки в панкреаса. Съобщението е публикувано на сайта MedicalXpress.

Ракът на панкреаса е една от най-смъртоносните форми на злокачествените образувания. Открива се в средно 1 от всеки 67 души през живота. При това 95% от заболелите умират заради отсъствие на ефективно лечение, тъй като дори при оперирани пациенти често възниква рецидив, предаде БГНЕС.

Обикновените методи на лечение са неефективни, а перспективните комбинирани препарати имат твърде токсично въздействие.

По време на изследването са използвани култури от ракови клетки PANC-1 и BxPC-3, които са нагрявани до температури 45-50 градуса по Целзий. Използвано е съчетание от два вида топлинна обработка. Продължителността на топлинното въздействие е била 5 минути. След това учените проследили състоянието клетките в продължение на седем дни.

Оказало се, че раковите клетки загиват почти изцяло от некроза при двойна термална аблация, при която температурата първо се вдига до плюс 48-50 градуса, а след това се понижава до минус 25. Сега учените планират да изяснят доколко ефективен е обратния процес, при който се извършва първо замразяване, а след това нагряване.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес