Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха гени, увеличаващи риска от тежък улцерозен колит

15 октомври 2024, 22:22 часа • 771 прочитания

Европейски лекари са открили, че вероятността от развитие на тежки форми на улцерозен колит и необходимостта от операция за борба с развитието на това заболяване се увеличава от три до шест пъти, ако геномът на пациента съдържа набор от гени на имунната система HLA-DRB*01:03. Резултатите на учените са публикувани в статия в научното списание JAMA, предава БГНЕС.

Още: Кои са "забранени храни" при колит?

„Изследвахме влиянието на повече от 9,5 милиона точкови вариации в структурата на генома на над 4500 носители на улцерозен колит върху тежестта на развитие на това заболяване. Анализите ни показаха, че вариантът на гена на главния хистосъвместим комплекс (HLA) HLA-DRB*01:03 има най-значително влияние върху вероятността от развитие на тежък улцерозен колит и свързаните с него усложнения“, пишат изследователите.

Още: Храните, които трябва да ядете за облекчаване симптомите на колит

Така нареченият главен комплекс за хистосъвместимост е специфичен набор от гени в шеста хромозома, които кодират набор от протеини, играещи ключова роля в придобиването на имунитет към различни вирусни инфекции. Те са отговорни за пренасянето на фрагменти от белтъци на тези патогени до клетъчната повърхност и последващото им прехвърляне към Т-клетките, което им помага да разпознават инфектираните клетки и впоследствие да ги унищожават.

Още: Болест на Крон – какво представлява и как се лекува

Европейски медицински екип, ръководен от Кристин Алин, доцент в университета Олборг в Копенхаген, е установил, че при една от редките вариации в този набор от гени - HLA-DRB*01:03 - вероятността за развитие на тежък улцерозен колит е около 3,32 пъти по-голяма. Тя също така увеличава шест пъти вероятността пациентът да се нуждае от обширна операция и пет пъти увеличава риска от повторна хоспитализация.

Това откритие, както отбелязват медиците, още веднъж подчертава връзката между възпалителните заболявания на червата и неправилното функциониране на имунната система. То подсказва и възможността за използване на генетични тестове за ранно откриване на пациенти с висок риск от развитие на тежки форми на улцерозен колит с цел ранното му предотвратяване, заключават лекарите. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес