Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огнища на ХИВ инфекции прогнозират военни конфликти

13 ноември 2015, 10:05 часа • 7297 прочитания

Учени изясниха, че избликът на епидемии на ХИВ винаги се предшества (с интервал пет години) от кръвопролитни вътрешнополитически конфликти, става ясно от статия в PLoS One.

Предишните изследвания за връзката на ХИВ с въоръжените конфликти са давали противоречиви резултати.

За да внесе яснота по този въпрос, епидемиологът Марк Лурие от американския университет Браун събрал максимум статистически данни за ХИВ/СПИН в 36 страни от тропическа Африка за 1990-2012 г. и ги съпоставил с хронологията на войните и мира във всяка държава.

Установено било, че в мирни времена броят на случаите на ХИВ расте (с 2,1 нови случая на зараза на 1000 души годишно) в продължение на пет години преди началото на конфликта (с този термин учените обозначават въоръжени сблъсъци, в които загиват повече от 25 души).

Но непосредствено в годините на конфликта показателят на честотата на заболяванията намалява с 0,07 случая (на хиляда души). Колкото по-кръвопролитен бил конфликтът, толкова по-малко нови случая на ХИВ се фиксирали на територията на страната.

Тази закономерност действа независимо от други фактори (икономическо развитие, приток на бежанци, общоафриканската динамика на епидемията от ХИВ).

Авторите на статията отбелязват, че съкращаването на темповете на разпространение на ХИВ по време на бойни действия може да бъде само статистически ефект – работата на медицинските служби е затруднена и по-трудно се води мониторинг.

Засега обаче не ясно как точно тези процеси си влияят един на друг, допълва Lenta.ru.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес