Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново лекарство може да се окаже решението за елиминиране на коронавируса

21 март 2021, 13:55 часа • 13101 прочитания

Фармацевтичният гигант Mersk, както и партньорите им от Ridgeback Biotherapeutics, съобщиха за обнадеждаващи резултати при използване на антивирусния препарат "Молнупиравир" за лечение на COVID-19.

Резултатите са от клинична фаза 2, т.е. тепърва трябва да завърши и третата клинична фаза, която всъщност показва дали даден нов лекарствен препарат ще има бъдеще. Но според съобщеното, "Молнупиравир" успява да съкрати с няколко дни изчистването на вирусния товар на SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква COVID-19) при потвърдено заразени хора.

При изследването са правени PCR тестове, за да може да се потвърди наличието и отсъствието на вирус в носоглътката. Участвали са 202 души, всичките потвърдено болни с PCR тест и със симптоми на COVID-19, но нито 1 не е хоспитализиран. Имало е сериозни странични ефекти при 4 от пациентите, но нито един не е свързан с "Молнупиравир". Пълните резултати от проучването ще бъдат публикувани на по-късен етап. А клиничните изпитания продължават както при пациенти, които не са хоспитализирани, така и при пациенти в болници.

Лицензът за "Молнупиравир" се държи от Ridgeback Biotherapeutics.

Лекарството е дефектна "тухличка" в синтеза на вирусната РНК и веднъж вкаран в нея, я уврежда. Тук трябва да изчакаме тестовете, защото подобни лекарства имат и потенциала да увредят и нашата собствена РНК, дори и за кратко по време на няколкодневна терапия (ние няма да унаследим тази увреда, спокойно), коментира д-р Аспарух Илиев във Facebook.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес