Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови подробности за Ноевия ковчег

25 януари 2014, 17:39 часа • 157167 прочитания

Плоча с клиновидно писмо на 4000 години от Древна Месопотамия разкри подробности за корените на преданието за Ной в Стария завет.

На нея е описана подобна история с подробни инструкции за построяване на гигантски кръгъл плавателен съд, както и указание качените животни да са по двойки, съобщи Асошиейтед прес.

Плочката беше изложена в Британския музей. Скоро инженери ще се опитат да възпроизведат плавателния съд по написаните на нея инструкции, за да бъде проверено дали той ще се задържи на вода. Ървинг Финкъл, кураторът, който отговаря за плочите с клиновидно писмо в Британския музей и който е превел текста, публикува книга за изследването си.

Това е "един от най-важните документи, откривани досега", твърди Финкъл. Плочката е донесена от мъж преди няколко години. Неговият баща я придобил в Близкия изток след Втората световна война.

Кръглата форма е логична. Подобни плавателни съдове са използвани като речни таксита в древен Ирак и са много подходящи за бурни придошли води. Те са леки и не потъват.

На плочката са записани указанията на месопотамски бог как да бъде построен гигантски плавателен съд с големина колкото две трети от футболно игрище - от дърво и въжета, замазани с битум.

Написаното изглежда логично, но дали конструкцията може да се задържи на вода, още не е известно. Подготвя се документален филм, който ще проследи опита да бъде възпроизведен древният плавателен съд.

За потопа се разказва в месопотамски легенди, включително и в "Епос за Гилгамеш". В тях обаче няма технически инструкции. Вероятно те са пропуснати, защото са пречели на повествованието, убеден е Финкъл.

Историкът осъзнава, че откритието може да не хареса на вярващи в библейската история. Още през 19-и век обаче учени от Британския музей научават от плочки с клиновидно писмо, че вавилонците са имали легенди за потоп и осъзнават приликите им с историята за Ноевия ковчег. Финкъл няма съмнения: "Сигурен съм, че историята за потопа и кораба, с който е спасен животът, е измислена от вавилонците", каза той. Според него евреите са я чули, докато са били в изгнание във Вавилон през 6-и в. пр. н. е. Плочката обаче не дава доказателства за съществуване на описания в Библията кораб. По-скоро разкази за опустошително истинско наводнение са останали във фолклора, а с него и в човешката памет.

Източник: БТА

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес