Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови данни за действието на "Ивермектин" при коронавирус - от Аржентина

31 март 2021, 12:57 часа • 9893 прочитания

"Ивермектин" има добър ефект при лекуването на по-млади пациенти с умерено силни симптоми на коронавирус (COVID-19). Това показва спонсорирано от аржентинското здравно министерство клинично проучване, което обаче все още не е рецензирано от медицински екип.

Съгласно подробностите, в проучването са участвали общо 240 пациенти на средна възраст 40 години, диагностицирани с COVID-19 с PCR тест, които са разделени на две групи – експериментална, която е получавала лекарството, и контролна, която не го е получавала. Експерименталната група е пила "Ивермектин" в доза от 24 милиграма на ден в продължение на 4 седмици, като пациентите са пили препарата всеки ден. Хората в контролната група са получавали по 500 милиграма парацетамол на всеки 6 до 8 часа, 100 милиграма аспирин по веднъж на ден след закуска, 150 милиграма "Ранитидин" – веднъж сутрин и веднъж вечер.

Резултатите – в периода между ден 5 и ден 9, лечението на хората, пили "Ивермектин", е 8 пъти по-вероятно да бъде спряно т.е. те да се считат за оздравели, отколкото при хората в другата група. След ден 10 обаче и при двете групи има сериозно процентно намаление на симптомите на COVID-19 и статистически разлики почти няма.

При проучването нито един от пациентите в експерименталната група не е стигнал до болница, няма и нито един починал в двете групи. Следва да се има предвид и по-ниската им средна възраст т.е. тези хора са с по-големи съпротивителни сили като имунна система и с по-малко хронични заболявания. Самото изследване е правено в периода септември - декември, 2020 година.

Още: Ефектът на "Ивермектин" за лечение на коронавирус - данни от проучването на фирма на Домусчиев

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес