Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови 168 мистериозни геоглифа са открити в Наска

13 декември 2022, 20:08 часа • 4714 прочитания

Изследователи от Университета в Ямагата (Япония) са открили 168 нови геоглифа в пустинята Наска в Перу с помощта на дронове.

Около 50 от тези мащабни рисунки изобразяват хуманоидни фигури, една от които сякаш дори има малко окосмяване по лицето, в стил Хоумър Симпсън. Други, гравирани в пейзажа, включват птици, косатки, котки и змии. Някои са просто обикновени линии или трапецовидни шарки. Други показват птици, китове, котки и змии, съобщават от университета.

Трудно е да се каже кога са създадени рисунките, но открити до линиите глинени съдове датират от периода между II век пр.н.е. и II век от н.е. С последните попълнения, открити от изследователите от Университета в Ямагата, официалният брой на известните рисунки от Наска вече възлиза на 358.

Много от древните рисунки са върху равен терен, което ги прави трудни за намиране. Тъй като линиите са създадени чрез отстраняване на камъни и отломки, за да се разкрие почвата с контрастен цвят отдолу, ерозията само затруднява откриването им. В такъв случай на помощ идват дроновете.

Тези летателни апарати са позволили на експертите да видят линиите на Наска с по-голяма яснота от когато и да било. Част от информацията, която събират, дори се анализира от програми за изкуствен интелект, които могат да избират различни модели по-бързо и по-надеждно от човешкото око.

Линиите на Наска са една от най-интригуващите мистерии в историята и откриването на повече от тях може да не ни доближи до разбирането на целта им. По някаква необяснима причина между 500 г. пр.н.е. и 500 г. от н.е. обществата в Южно Перу са започнали да чертаят прости линии, форми и фигури в пейзажа, много от които може да се видят в тяхната цялост само от височината на птичи полет.

Линиите са тълкувани по много начини през десетилетията, но най-често срещаното обяснение е, че са били предназначени за боговете в небето, които гледат отвисоко на хората. Друга популярна теория предполага, че тези фигури и шарки са били предназначени за ритуални астрономически цели и по някакъв начин отразяват звездите.

През 1994 г., когато част от пустинята Наска е обявена за обект от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, има открити само около 30 геоглифа, предимно на растения и животни. Впоследствие се оказва, че това е бил само върхът на айсберга. До 2019 г. археолозите са открили общо близо 200 геоглифа, няколко от които изобразяват хуманоидни фигури.

С последните допълнения, открити от изследователите от Университета в Ямагата, официалният брой на известните линии на Наска вече е 358.

Вероятно още има още много древни произведения на изкуството, които се крият там, в пустинята. Японските учени планират да нанесат на карта цялата площ на Наска.

Снимки: Yamagata University

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес