Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов атомен часовник изостава само с една секунда на всеки 300 милиарда години

19 февруари 2022, 09:50 часа • 4001 прочитания

Учени под ръководството на професора по физика Шимон Колковиц от Университета на Уисконсин-Медисън обявиха създаването на най-високопроизводителния и точен атомен часовник. Авторите на изследването съобщават, че устройството измерва времето с грешка от една секунда на всеки 300 милиарда години. Те твърдят, че това ще позволи по-точни измервания на гравитационните вълни, тъмната материя и други физически явления.

„Новият часовник на оптична решетка вече е най-добрият часовник в света и тук получаваме ниво на производителност, което никой не е виждал преди. Но ние работим както за подобряване на тяхната производителност, така и над разработването на нови приложения, които ще станат възможни благодарение на това”, отбелязва проф. Колковиц.

Ако въртенето на Земята продължи да се ускорява, ще бъде отнета секунда от атомните часовници

Атомният часовник представлява устройство, което проследява резонанса на честотите на атомите (обикновено атоми на цезий или рубидий). Този процес позволява на такива часовници да измерват времето с висока степен на точност. Пример за такова устройство е Deep Space Atomic Clock – експеримент на НАСА, активиран през 2019 г. за навигация в автономни космически апарати.

Атомните часовници работят, като следят енергийните нива на електроните. „Когато един електрон променя енергийното ниво, той поглъща или излъчва светлина с честота, която е еднаква за всички атоми на даден елемент. Оптичните атомни часовници отчитат времето с помощта на лазер, точно настроен на тази честота, и те изискват някои от най-сложните лазери в света, за да измерват времето точно“, пишат авторите на новата статия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес