Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неизвестно създание e открито в Антарктида

15 август 2023, 07:50 часа • 15605 прочитания

Изследователи от Австралия и САЩ уловиха край бреговете на Антарктида неизвестно същество с 20 крайника и тяло, наподобяващо ягода.

Според изследване, публикувано в списанието Invertebrate Systematics, морските биолози са открили нов вид безгръбначни, които са определили като Promachocrinus fragarius, или „Антарктическа ягодова перната звезда“.

McLaughlin, Wilson, Rouse / Invertebrate Systematics

Тези животни са широко свързани с морски звезди, морски краставици и други бодлокожи, но не се знае твърде много за тях. Досега само един вид бил ясно идентифициран като принадлежащ към този род, наречен Promachocrinus kerguelensis. Чрез анализиране на ДНК и формата на тялото на съществата изследователите са успели да категоризират повече различни членове на рода.

Като цяло те класифицирали седем други вида Promachocrinus, включително четири вида, които досега никога не са били назовавани от учените. Може би най-привлекателният новооткрит вид е Promachocrinus fragarius. „Подобното на ягода“ централно тяло на животното, както е описано от учените, има 20 пипала, а естественият му цвят може да варира от „лилав“ до „тъмночервеникав“. Смята се, че този вид живее на дълбочина от 65 метра до два километра.

Въпреки че изследователите може да са разрешили една морска мистерия, има още много неизвестни видове, които трябва да бъдат открити там. В случая с Promachocrinus авторите отбелязват, че работата им не би била възможна без жизнеспособни ДНК проби. Ще са необходими много по-задълбочени изследвания, за да започнем да разбираме живота, който гъмжи във водите на Антарктика.

ОЩЕ: Разкриха мистерията на кървавия водопад на Антарктида

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес