Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неандерталците използвали "химия" за палене на огън

02 март 2016, 07:45 часа • 18097 прочитания

Първите аборигени на Европа разпалвали своите огнища, използвайки „хайтек“ разработки от каменния век. Разкопки сочат, че те са използвали манганов диоксид и други окислители за подпалване на дървесината, става ясно от статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

Дълго време антрополози и палеонтолози смятаха, че неандерталците – европейските „братовчеди“ на нашите предци, са им отстъпвали съществено в културно развитие, не са притежавали дарба за реч, култура, религия и дори умение да палят огън. За последните пет години всички тези митове са били успешно разбити от нови находки в Хърватия, Израел и Испания.

Питър Хейес (Peter Heyes) от университета на Лайден (Нидерландия) и колегите му са изяснили, че неандерталците са били значително „по-напреднали“ от кроманьонците в разпалването на огнищата, като разкрили необичайното предназначение на един от минералите, който, както смятали учените по-рано, бил използван от първите жители на Европа за декоративни цели.

Както разказват изследователите, на стоянки на неандерталци във Франция и други ъгълчета на Европа палеонтолозите често намират своеобразни „кубчета“ от тъмен минерал – манганов оксид.

Неговото предназначение първоначално изглеждало очевидно – следи от това вещество може да се срещнат на стените на почти всяка неандерталска пещера, където жителите са оставили рисунки. Черните, червени и кафяви оттенъци на това вещество според съвременните антрополози са използвани от неандерталците като основа за рисунки или татуировки.

Като изучили късчета манганов диоксид от пещерата Пеш дьо Лазе в Южна Франция, изследователите обърнали внимание, че всички фрагменти на този минерал били изключително от манганов диоксид – по-рядък подвид, а не просто манганов оксид.

От друга страна, мангановият диоксид е силен окислител и катализатор на реакциите на окисление и горене. Това навело учените на мисълта, че жителите на пещерата са използвали тези „кубчета“ не за рисуване, а ги ценели заради химичните им свойства.

Учените подчертават, че получените от тях изводи не са пряко доказателство, че неандерталцте наистина са използвали подобни „химични“ средства за разпалването на огньове – преки свидетелства не са открити.

Ако тази идея намери потвърждение в бъдещи разкопки, изследователите ще разполагат с още едно свидетелство, че неандерталците са били доста по-умни, отколкото сме свикнали да смятаме, допълва РИА Новости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес