Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не, археолозите не са открили „елитни жилища“ в Чичен Ица, но има новини

25 февруари 2023, 07:50 часа • 9632 прочитания

Миналата седмица някои медии обявиха, че археолозите в Чичен Ица са открили неизвестен досега елитен жилищен комплекс. Но се оказва, че тези „новооткрити“ структури всъщност са открити преди повече от век според съобщение на Мексиканския национален институт по антропология и история (INAH).

Мистериозно хилядолетно селище е открито в Мексико

Въпреки това има новини от Чичен Ица, град на полуостров Юкатан, който процъфтява между IX и XIII век и има смесица от влияния на маите и толтеките. Според изявление на INAH нова част от Чичен Ица ще бъде отворена за обществеността по-късно тази година.

През последните 30 години екип от изследователи разчиствали растителността от район със структури, които съвременните археолози наричат „първоначалната група“. Екипи също извършват консервационни работи и анализ на сградите.

Някои медии обявиха през изминалата седмица, че в „първоначалната група“ са открити нови елитни резиденции, но се подчертава, че тези структури са били разкопани през XIX и началото на XX век. Ранните археолози са им дали сложни имена като „домът на луната“, „домът на фалоса“ и „домът на охлюва“. Подробности за някои от структурите са публикувани през 1952 г. от Карл Руперт, американски археолог, който помага при разкопките на обекта, в книгата му „Чичен Ица: Архитектурни бележки и планове“, 1952 г.

Въпреки че структурите на „елитните жилища“ може да не са нови, работата по консервацията ще позволи на обществеността за първи път да ги посети.

Синтия Кристан-Греъм, професор по история на изкуството в университета Обърн, която специализира мезоамериканска архитектура, но не е участвала в скорошната работа, казва пред Live Science, че някои от елитните резиденции може да са изпълнявали множество функции – вероятно е да са функционирали като места за ритуални и политически дейности в допълнение към това да бъдат жилища. Хората, които са живели в тях, „може да са били владетели или високопоставени личности в Чичен Ица“, казва Кристан-Греъм, отбелязвайки, че остава въпросът къде са живели останалите хора в Чичен Ица.

ОЩЕ: Археолози направиха неочаквани находки във Великата пирамида в Чолула

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес