Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научна препоръка: Много внимателно с хора с някои заболявания при ваксинация срещу коронавирус с китайска ваксина

01 ноември 2021, 15:52 часа • 7171 прочитания

Препоръка за допълнителна предпазливост при ваксиниране срещу коронавирус на хора с диабет, електролитни дисбаланси, бъбречна недостатъчност и нарушения в кръвосъсирването дава публикувано в списание Nature ново проучване. То изследва патофизиологични изменения, настъпващи в човешкия организъм след прилагане на ваксина срещу коронавирус. С голямо уточнение – заключенията са направени след изследване върху едва 11 души и приложена инактивирана китайска ваксина срещу коронавирус (Vero Cell) на китайския разработчик "Синофарм" (ваксината съдържа силно отслабена или убита форма на коронавируса SARS-CoV-2). Нито една от позволените към днешна дата (1 ноември, 2021 година) за употреба ваксини срещу COVID-19 в ЕС не е инактивирана - те са или иРНК, или аденовирусни т.е. различни технологии, в които не се използва умъртвена форма на коронавируса.

Всички изброени здравни състояния, за които се дава препоръката, са многократно описани усложнения след прекарване на COVID-19, особено при тежки случаи на прекарване на болестта. Но авторите на новото изследване казват, че и след прилагане на китайската инактивирана ваксина срещу коронавирус са наблюдавали доста устойчиви патофизиологични изменения в организма, касаещи електролитния баланс, профилите на съсирване на кръвта, бъбречната функция, както и нивата на холестерол и глюкоза, касаещи метаболизма ни. Все едно тези хора са прекарали коронавирусна инфекция, казват изследователите.

Изненадващо, до 28 дни след първа доза от китайската ваксина има намаляване на интерферонния отговор в организма – този отговор, който е изключително важен за ранно засичане на вируса от имунната система и бързата ѝ реакция. Ако способността за интерферонен отговор е понижена, съответният вирус може да остане по-дълго време неразпознат от имунната система и да се размножава безпрепятствено. "Това може да значи, че за по-кратък период от време т.е. около месец след поставяне на първа доза ваксина, човешката имунна система не е в пивилегировано състояние и има нужда да се пазим повече", заявяват авторите на проучването. Но уточняват, че говорят за общата картина, а срещу SARS-CoV-2 се наблюдава засилен адаптивен имунен отговор в този един месец след първа доза.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес