Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА търси метеорити на Южния полюс

28 декември 2015, 14:48 часа • 11147 прочитания

Екип геолози, финансирани от НАСА, заминаха за Антарктида в рамките на поредната експедиция ANSMET, чиято главна цел е търсенето на фрагменти от метеорити, паднали около Южния полюс на Земята последните 20 млн. години, съобщава сайтът на ANSMET.

"Метеоритите, които откриваме в Антарктида, ни помагат да разберем как е възникнала и се е формирала Слънчевата система. Тези "небесни камъни" попадат при нас, откъсвайки се от повърхността на други планети, от техни луни и астероиди, не всички от които НАСА може да посети с използването на роувъри и сонди. Това ни дава великолепен шанс за съберем и изучим материал от други планети, без да напускаме Земята", казва Нина Ланзаа, ръководител на новата експедиция.

Експедициите ANSMET се организират и провеждат от НАСА и Националния научен фонд на САЩ от 1976 година за събиране и каталогизиране на метеорити, падащи на територията на Антарктида и основно в източната част на ледения континент. За изминалите 39 години учените са успели да открият и изучат повече от 20 000 фрагмента от "небесни камъни", някои от които са станали истински знаменитости – като марсианския метеорит ALH84001.

Освен американския ANSMET, редица други държави в света провеждат свои собствени програми за търсене на метеорити на Антарктида. Учените търсят паднали фрагменти от астероиди и частици марсиански или лунен грунт на нейната територия по две прости причини.

Първо, цялата повърхност на континента е покрита със сняг и лед, които помагат на геолозите да намират отломки, без да се опасяват, че това може да не са метеорити, а обикновени камъни от Земята. Второ, метеоритите, заседнали в ледения щит, периодично могат да излизат на повърхността във времето, когато ледникът, "течащ" към бреговете на Антарктида, се сблъсква с хребета на Трансатлантическите планини.

Всяка година тези разломи в ледниците и снега на Антарктида дават на учените около 500 "пресни" метеорита. Тази година експедицията е пристигнала в Антарктида в средата на декември и за изминалите две седмици вече е успяла да открие няколко интересни метеорита – само на Бъдни вечер учените са успели да открият 81 метеорита в една от точките на сблъсък на ледника и планините. Както се надяват геолозите, те ще успеят да счупят рекорда от миналата година.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес