Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА показа свастика в степите на Казахстан

02 ноември 2015, 13:00 часа • 20116 прочитания

Специалистите от НАСА са заснели геоглифите в степите на Казахстан – нанесени на земята геометрични модели, чиято възраст, както се смята, превишава 8000 години, съобщава Мегавселена.

Снимките са направени с помощта на спътник и са обхванали голяма част от Тургайския окръг на Казахстан, където в новокаменната епоха е било разположено голямо селище.

Самите геоглифи заемат площ, която може да се сравни с няколко футболни игрища. Те са създадени от комплекс траншеи, могили и валове. Най-големите модели представляват наклонен кръст и тривърха свастика, обърната срещу часовниковата стрелка.

Изследователите смятат, че геоглифите са били нанесени на земята за проследяване на движението на Слънцето по небето. Според тях моделите може да са дело на ръцете на представителите на маханджарската неолитна култура, която е загинала преди 8000-10 000 години.

Учените се надяват, че скоро местността ще бъде изследвана от археолози. За първи път геоглифите са открити от археолози любители с помощта на Google Earth още през 2007 г. Специалистите на НАСА дали задача на астронавтите от МКС да направят по-качествени снимки на тази местност.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес