Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-плашещите и странни болести от миналото

02 февруари 2022, 16:07 часа • 8069 прочитания

В човешката история има много ужасни болести и епидемии. Черна чума, едра шарка, инфлуенца, туберкулоза - всички те са били истинско нещастие за нашите предци. Но сред тези заболявания имало толкова странни, че сякаш идвали направо от филми на ужасите. Експлодиращи зъби, зелени жени, светещи челюсти и стъклени хора - и въпреки това всичко било реалност.

Експлодиращи зъби. Това заболяване е наблюдавано през XIX век. Зъбите на всички пациенти започвали да болят мъчително, след което се взривявали отвътре. Детонацията понякога била толкова силна, че хвърляла хората на пода. До края на XIX век синдромът на експлодиращите изчезнал. Съвременните изследователи смятат, че това е било резултат от реакция между водорода и старите пломби, направени от олово, калай или сребро, превръщайки зъба в миниатюрна електрическа бомба.

Хлоремия, или "зелени жени". В продължение на около 200 години хлоремията, или хлоротичната анемия, била истинско наказание за жените от висшето общество. Те изпадали в тежка депресия, поради която не можели да стоят на краката си и постоянно спели. Ставите им се подували, започвало учестено сърцебиене, менструацията спирала, а след това кожата им започвала да позеленява. Всичко това се случвало поради липса на желязо в организма, но лекарите от онова време обвинявали липсата на секс за всичко и смятали това състояние за „болестта на девиците“.

Проклятието на хотел „Национал“. През 1850-те гостите на хотел „Национал“ във Вашингтон често се разболявали от странна болест, която можела да продължи години след напускане на хотела. Те страдали от подуване на езика, възпаление на дебелото черво, ужасно гадене и диария. Това дори се смятало за проклятие, докато не се оказало, че причината е изключително банална: спукана канализационна тръба замърсила водоснабдяването в сградата.

Фосфонекроза на челюстта. Зловещо състояние, при което челюстта на пациента започвала да расте във всички посоки, а някои от подутините, които се образували по нея, също светели в тъмното. Заболяването било типично за работниците във фабриките за кибрит (тогава кибритите се правели с бял фосфор). Неговите изпарения, проникващи в тялото, не позволявали на организма да унищожи нездравата кост и затова костите започвали да растат неконтролируемо и във всички посоки. Болестта приключила, когато индустрията на кибритените кибрити спряла да използва фосфор.

Атинската чума. Тукидид има странно описание на болестта, поразила Атина. Гледката на болните била толкова ужасна, че спартанците, които по това време решили да нападнат Атина, се обърнали и бързо се отдалечили от стените на града. Пациентите страдали от висока температура, зачервяване на очите, след това започвали да повръщат кръв и след това започвала кървава диария. Болестта изчезнала безследно и повече следи от нея не били открити в източниците. Странно, описанието на симптомите много наподобява на Ебола.

Стъклената илюзия. Болест, която често засягала хората през Средновековието, както богати, така и бедни. Пациентите започвали да мислят, че телата им са направени от стъкло и от всяко движение могат да се разпаднат на милиони фрагменти. Освен това тя била на пристъпи. Човек си седял и спокойно си разговарял и в следващата минута бил твърдо убеден, че от всяко движение ще се пръсне на стъклени трохи. Учените смятат, че това е била психическа епидемия, тъй като Чарлз VI бил първият, който страдал от стъклената илюзия през 1400-те години, а след това тя се разпространила като епидемия на подражание.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес