Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите в Европа искат срок от 2 часа за сваляне на онлайн терористична пропаганда

20 септември 2017, 11:31 часа • 3120 прочитания

Най-големите технологични компании в света ще имат 2 часа, за да свалят съдържание, което подтиква към тероризъм от платформите си – в противен случай ще следват солени глоби. Около тази позиция се обединиха участниците в среща, организирана от британския премиер Тереза Мей в рамките на събитията преди редовната сесия на Общото събрание на ООН. На срещата присъстваха френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Паоло Джентилони, както и представители на Facebook, Google и Twitter.

Лично британският министър-председател се ангажира с инициатива, с която да предизвика най-големите компании в света на технологиите да търсят начини за превенция и да спират възможностите терористична пропаганда да се появява изобщо на големи платформи – като Facebook и Twitter. Според Мей интернет компаниите категорично могат да сторят повече, за да няма как да научиш от мрежата как да направиш например бомба – с инструкции от "Ислямска държава". В тази насока, от 1 януари до 30 юни тази година, Twitter е блокирал почти 300 000 профила заради терористична пропаганда, като 75% от тези профили са спрени още преди да публикуват първия си пост! Проблем за компаниите обаче е каква е дефиницията за терористична пропаганда в различните национални държави.

Срокът от 2 часа за реакция е много по-суров, отколкото този от 24 часа, който в момента важи в законодателството на много европейски държави. А сега Facebook, Twitter и дори Google често не успяват да се справят с този срок от едно денонощие, коментира Politico.

За да подчертае важността на проблема, Мей ще обърне специално внимание на посещенията си при пострадали от терористични атаки в различни британски болници в речта си пред Общото събрание на ООН.

През декември, 2016 година, Facebook, Microsoft, Twitter и Youtube обясниха, че когато има сигнал за терористична пропаганда, действат бързо, но ще запазват самоличността на потребителите си и „правото им да се изразяват свободно и безопасно“.

Очаква се въпросът с терористичната пропаганда да е водещ в дневния ред на следващата среща на Г-7 през октомври.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес